По-рано тази седмица те официално са заявили желание да изоставят детето си

Родителите на бебето, което беше изоставено на стълбищна площадка в блок в София, са били в сряда в Агенцията за социално подпомагане в квартал „Люлин”. Там са заявили на дежурните служители, че искат да изоставят бебе си, тъй като не могат да се грижат за него. Докато изчакват директора на съответната агенция да дойде и да потърсят варианти, по които могат да подпомогнат младото семейство, двамата родители изчезват.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Проверка на социалните е показала, че майката е получила еднократна помощ за раждане преди месеци. Бащата се оказва, че е с ТЕЛК решение, което по непотвърдена информация е свързано с психични проблеми. На името на мъжа излизат и четири фирми, заради които той и партньорката му не могат да получат социални помощи.

Бебето им беше открито в нощта срещу четвъртък в блок в квартал „Люлин” 6 в София. Сигналът до полицията е подаден в 21:47 часа. Бебето е било в кошче с бележка, на която е пишело: „Моля да го предадете на социалните. Успех!”. 

Детето вече е настанено в Дом за медико-социални грижи. Момченцето е без следи от насилие. Родителите му - на 28 и на 24 години, бяха задържани в полицията, но по-късно днес освободени. В четвъртък данните ще бъдат докладвани на прокурор.

Откриха изоставено бебе в столицата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди няколко години 28-годишният Михаил създава семейство с 4 години по-млада от него жена. Родителите му обаче не харесват булката.

„И все се карат, после си се сдобряват”, разказва съседка.

Младото семейство остава да живее с майката и сестрата на мъжа. Единствено те работят и издържат всички. Появата на дете не успокоила обстановката. Напротив.

„Съпругата му е била подложена на тормоз от близкия му роднински кръг, че детето плаче, че той не може да се справи”, обяснява Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

В сряда малко преди края на работния ден, Михаил и жена му отишли в дирекция „Социално подпомагане” в квартал „Люлин”, където заявили, че искат да изоставят сина си. Докато служителите търсели кой  да ги консултира, двойката напуснала службата с детето.

„Около 21:40 часа на телефон 112 е получен сигнал за изоставено бебе в ж.к. „Люлин” 6. Веднага на място са изпратени автопатрул, който установява изоставяне на бебе в детско столче”, обясни Йорданка Василева, инспектор в Детска педагогическа стая на 9 РУ.

Кой и кога е решил момченцето да бъде оставено пред входната врата на дядо си по майчина линия, на този етап не е ясно.

„Родителите нямат криминални регистрации. В хода на работа по досъдебното производство ще се назначи съдебно - психиатрична експертиза, която ще установи тяхното психично състояние”, заяви Йорданка Василева.

28-годишният Михаил има ТЕЛК решение заради умствено заболяване. На негово име обаче социалните отрили регистрирани 4 фирми, което няма да позволи семейството да получава помощи. Заради съмнения, че може да е злоупотребено с данните на лице в неравностойно положение, прокуратурата вероятно ще започне разследване.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.