Това сочат данните от изследване, проведено от учени в Южна Корея

Хората, които работят повече от 52 часа седмично, са два пъти по-уязвими от риска от плешивост.Това сочат данните от проучване в Южна Корея, проведено върху мъже, пише БГНЕС.

Било е извършено наблюдение върху 13 000 участници от мъжки пол на възраст между 20 и 59 години в продължение на пет години между 2013 и 2017 година.

Изследователите разделили участниците в няколко групи в съответствие с работното им време и след това анализираха получените данни. Други фактори като семейното положение на мъжете, техните доходи и навици за тютюнопушене също били оценени по време на изследването, което разкри, че дългите часове на работа, повече от 52 часа седмично, са значително свързани с плешивостта поради стрес.

Откриха ефективен лек срещу плешивостта

Според учените стресът предизвиква промяна в нивата на хормоните в определени части на тялото, включително и в скалпа.

Кюн Хун Сон, който ръководи изследването, каза, че резултатите от това проучване показват, че дългото работно време е значително свързано с увеличеното развитие на оплешивяване при мъжете. "Ограничаването на работното време, за да се предотврати развитието на алопеция, може да се наложи при младите работници на възраст между 20 и 40 г., когато започнат да се появяват симптоми на косопад", каза Сон и добави, че много други изследвания преди това са разкрили, че стресът може да задейства механизма, който води до алопеция. Установено е също, че стресът причинява увреждане на фоликулите на косата и дори ги изгаря, като влияе върху клетъчните цикли и смъртта на клетките и по този начин предотвратява растежа на косата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.