Депутатът коментира и местните избори

"Има синхрон между БСП и президента. Той е на база конституционния принцип и неговото спазване и дълга на всеки." Това заяви депутатът „БСП за България” Стефан Бурджев в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по повод решението на президента Румен Радев да не подписва указа за главен прокурор.

Ще преизберат ли Гешев след като президентът отказа да го назначи?

„Спас Гърневски има изключителни впечатления от БСП. От това, че правителството не използва възможността да предложи кандидат, остана привкуса за задкулисни договорки. Реално нашата позиция през последните три месеца е, че състезанието с един състезател, не е демократично състезание. Не е съревнование на идеи и на програми”, добави той по темата.

„За никой не е тайна, че местните избори са най-динамичните и то с най-пряк интерес избори. Победихме и то не е случайно, но картинката никога не е била в такива грандиозни размери. Намеси се купеният вот, намеси се кооперативният вот, едри бизнесмени върлуваха из общини. Мога да дам примери с Плевенско. Излязоха на светло и върлуваха заради интереса, заради защита на определени кметове. Държавната власт, контролните институции въртяха пръчката наред и я въртят все още, има ехо. Хора, които са застанали зад определен кандидат и кауза в момента са притискани”, смята Бурджев.

Защо опозицията в БСП не е доволна след изборите?

„На хартия изглежда, че разликите са големи. Но на терен впечатленията са съвсем различни. Цялата държавна машина, едрият бизнес, местният среден бизнес. Имайте предвид, че местният вот е и изключително конформистки вот. За това казва, че който върти държавната пръчка, местната пръчка, който уплътни това с купен и кооперативен вот. Много е трудно хора, които са в една малка общност, знаейки какво се случва, да победят”, каза още депутатът.

„Кметовете на Перник и Русе ми бяха доскорошни колеги. Това са едни изключителни хора, млади, знаещи какво правят, експертно подготвени, последователни в годините. В случая са много силни кандидати. При тези условия, това са изключително успешни пробиви. Пак казвам - не може да гледаме нещата на карта и на базата на една статистика”, категоричен е социалистът.

Вигенин: БСП се представи много добре на тези избори

За коалициите в градовете, където БСП не излъчи кандидат, Бурджев заяви, че „от зор се е направи един фронт, за да може да се поддържа някакво ниво на демокрация".

„Няма никакво демократично и ценностно усещане в правенето на избори. Като започнете от модела „Цветанов”, той си върви, едно ехо бяха и тези избори. Аз мога да заявя като човек, който е бил на терен. При ГЕРБ на много места технологията изпреварва идеологията. Анализатори и политолози също могат да дадат подобна оценка", каза още той.

Целия разговор със Стефан Бурджев гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.