И двете страни искат да обсъдят проблема с премиера след връщането му от САЩ

Кухи фирми източват осигурителната система. За това предупреждават синдикатите. Според техните анализи бизнесът има механизми да контролира болничните по-качествено.

Работодателите от своя страна очакват конкретни предложения от синдикатите и държавата как да се реформира системата.

Новините за болничните напомнят на радиоводещия Любо Андреев за петмесечния му престой вкъщи заради операция на коляното.  

„На мен ми беше неудобно, че отсъствах. Но лекарите настояваха, казваха така: „Ако искаш да бъдеш здрав и да се възстановиш, ползвай си дните””, разказва Любо Андреев.

АИКБ: С предложението за болничните ще бъдат наказвани само тези, които мамят

Според КНСБ в последните години болничните са повече заради дългите отсъствия между две седмици и месец, а не за 1-2-3 дни. Синдикатите предупреждават и за бизнес с болничните листове - през кухи фирми.

„Те се създават, нямат друга дейност, не внасят вноски, само декларират. По този начин текущо си теглят пари за тези болнични листа. Има купища с папки в НОИ. Общо взето прокуратурата не реагира”, заяви Ася Гонева от КНСБ.

„Това е схема, която не е невъзможна, но ми се струва странна, особено в такива големи размери”, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 „Фалшив болничен лист няма! Има фалшива диагноза в болничния лист. Вероятно в част от случаите те са подведени от това, което болният споделя”, обясни Ася Гонева.  

Националният съвет на АИКБ обсъди Планът за действие за финансиране на устойчив растеж на ЕС

„В никакъв случай личните лекари не са шампиони по издаване на болнични листи. В медицинските центрове и ДКЦ-тата контролът е занижен и според нас там са огромните злоупотреби”, обясни Добрин Иванов.

Според данните на НОИ всяка година през последните пет болничните листове са все повече.

„Ние направихме нашето предложение, което беше драматично отхвърлено”, обясни Иванов.

„Ако аз съм работодател и съм получила болничен лист, а видя вечерта във Facebook, че служителят лежи на брега на някое море, мислите ли, че няма да го уволня?!”, риторично попита Гонева.

Какъв да е контролът, как, кога и дали да се промени системата на болничните - синдикатите и бизнесът искат да обсъждат лично с премиера след завръщането му от САЩ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.