Огънят лумнал малко преди 4 ч. сутринта

Взрив разтърси „Пирогов” в сряда сутринта. Минути преди четири сутринта във Второ вътрешно отделение на спешната болница избухва взрив, след него и пожар.  Двама пациенти са загинали, а десетки бяха евакуирани по спешност.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Основната версия за експлозията е свързана със системата, която подава кислород за пациентите.

Загиналите двама мъже са на 55 и 68 години, които са били в болницата заради тежки белодробно и чернодробно заболяване. И двамата са били в непосредствена близост до взрива. Други пострадали няма.

32-ма души са били евакуирани и настанени в другите отделения на болницата. Взривът и пожара не са повлияли на състоянието им.

„Работим по версия, тъй като знаете, тук предполага работа с апаратура с повишено налягане на кислород, тъй като започваме да работим по тази версия”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

„Държа да подчертая бързата реакция на екипа на болницата, на дежурните, специално на доктор Петров и на всички останали”, каза здравният министър Кирил Ананиев.

За минути на място идват 12 пожарни, над 30 полицаи, няколко линейки. Половин час по-късно пожарът е потушен.

„Без тяхната смела бих казал реакция 0414 ако това не се беше случило, в момента щяхме да говорим наистина за една национална трагедия”, уточни директорът на лечебното заведение проф. Николай Габровски.

"Чу се страшен гръм и замириса на пушек, ама много силно замириса. Ние помислихме, че е някой болен, защото отвреме навреме припалват цигари, е запалил нещо, обаче пушекът беше толкова силен. И побегнахме по стълбите надолу, аз избягах тука на портала да извикам дежурните полицаи”, коментира Стоянка Паунчева.

"Изключена е възможността това да е злонамерено действие, т.е. терористичен акт. Текат процесуално-следствени действия под надзора на Софийската градска прокуратура", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Една от версиите на разследващите е запалена цигара. Основната е, че всичко е започнало от кислородната система за подаване на кислород към лежащоболните.

Спешният институт отвари гореща линия, на която близки на пациенти могат да получават информация. Номерът е 02 915 45 40, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Николай Габровски. Той призова линията да използват само роднини и приятели на настанени в засегнатото от огъня Второ вътрешно отделение.

През деня болницата продължи да работи нормално. Затруднена е била само работата на Противошокова зала. Там се приемат първоначално най-тежките пациенти

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.