Те са обвинени в участие в организирана престъпна група

Специализираната прокуратура предаде на съд групата телефонни измамници от Горна Оряховица. Обвинени са 9 лица за участие в организирана престъпна група, нанесла за две години вреди на стойност над един милион лева, предимно на възрастни хора в страната.
Участниците в групата бяха задържани на 18 април 2019 г. в Горна Оряховица, София и Букурещ. Събраните доказателства показаха, че групата е започнала престъпната си дейност в началото на 2017 г. при висока конспиративност и строго разпределение на функциите на всеки от участниците, съобщиха от прокуратурата. 

"АЛО" МАФИЯТА: Имат ли измамниците незаконни постройки в Горна Оряховица?

Т.нар. „въртачи“ набирали потенциални жертви на измамите, търсейки ги основно на стационарните им телефони. Те симулирали опит за телефонна измама, в повечето случаи с искане на пари за лечение на пострадал близък. Следвала намесата на друг човек от групата – на някой от двамата ръководители или на участник, който се представял за полицейски служител.

Десетки арестувани при спецакция срещу "ало" мафията (ВИДЕО)Жертвите били въвеждани в заблуждение, че полицията разследва опита за измама, а за да

бъдат разобличени  престъпниците, трябвало да им се дадат исканите пари или златни накити, които след залавянето им ще се върнат на собствениците. „Мулета“ взимали подхвърлените им пари и ценности и ги оставяли в тайници, откъдето участници на по-високо ниво в групата ги прибирали и предавали на ръководителите. След разрастване на дейността на групата, и от съображения за сигурност, ръководителите и „въртачите“ изнесли дейността си в Румъния,
където била изпращана и печалбата от престъпната дейност. Двама от предадените на съд са осъждани за измами. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как живеят „ало” измамниците в Румъния? (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.