Някои го продават, защото нямат пари, други го продават, за да си купуват хероин

За спасението и стигмите в Световния ден за борбата със СПИН – доцент Юлиан Караджов, който е биохимик и автор на две книги за канабис и наркотици и репортерът на NOVA Наталия Герджикова в коментар за „Темата на NOVA” тази неделя.

Единствените в столицата, които раздават спринцовки на зависимите с цел превенция на кръвно преносими инфекции, са от фондация „Инициатива за здраве”.

„Събираме мръсни игли и спринцовки, консултираме ги, изпращаме ги за лечение, правим и тестове за ХИВ, сифилис, хепатит на терен ” казва Анна Любенова, секретар на фондацията.

Екип на NOVA разговаря с момче, на 25 години. Започнал с хероина на 14 г. Разказва, че не може да се лекува, защото няма лична карта. Сега замествал хероина с метадон – венозно.

"Взимам го от програмата! На черно, да! Тук от програмата, откъдето си го взимат момчетата. Един  кубик струва 1,50 или 2 - всеки различно. Ако имам пари, мога да дам 30 - 40", казва момчето.

Метадонът не може да ви го изпише личният лекар, не може и да си го купите от аптека. Дневната доза се пие пред медицинско лице. За вкъщи дават на тези, които се справят добре с лечението.

Някои го продават, защото нямат пари. Други го продават, за да си купуват хероин.

Гледайте „Доза метадон“ в „Темата на NOVA“ тази неделя, 24 ноември, веднага след централната емисия новини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.