На 17 октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов

 В 17.00 ч. в четвъртък изтича крайният срок за подаване на документи на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио, пише БГНЕС. Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви процедурата за избор, след като прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов. 

Конкурсът за избор на нов генерален директор на общественото радио идва по-малко от половин година след избора на Костов. СЕМ реши да прекрати предсрочно мандата му след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ за близо 5 часа на 13 септември и след създалото се напрежение в радиото.

СЕМ открива процедура за нов генерален директор на БНР

За временно изпълняващ длъжността беше избран Антон Митов. Приетата от СЕМ процедура за избор на генерален директор на БНР предвижда, че в срок до 8 януари медийният регулатор трябва да оповести на интернет страницата си имената на кандидатите, допуснати до участие. Изслушванията им ще се проведат на 20 и 21 януари, а самият избор ще бъде на 22 януари.

СЕМ прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР

Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, един час по-късно се насрочва второ заседание на СЕМ. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, още час след това се свиква трето заседание. Ако и тогава не бъде посочен новият шеф на медията, процедурата се прекратява.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: Габриела Винарова