"Направили сме разумен график за нейното въвеждане", заяви проф. Олег Асенов

Агенция "Пътна инфраструктура", като оператор на Електронната система за събиране на пътни такси, няма причини да отлага старта на тол системата по-късно от 1 март 2020 година. Това обяви проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ.

„Направили сме разумен график за нейното въвеждане и смятаме, че няма причина нейният старт да бъде отложен”, допълни Асенов.

Аврамова: Предложените тол такси няма да имат негативно въздействие върху цените на стоките

„Средствата, които постъпват от пътни такси - винетни и тол, ще бъдат инвестирани в изграждането, ремонта и рехабилитацията на републиканската инфраструктура. По предварителни разчети за 2020 г., ако се запазят таксите, както са предложени в тарифата, приходите от таксуване на база изминато разстояние за десет месеца ще са за близо 450 млн. лв.”, посочи той  и представи философията и същността на електронната система.

Ще поскъпнат ли автобусните билети заради толтаксите?

До 16 декември 2019 г. тарифата с предложените размери на тол таксите за пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т е в процедура на обществено обсъждане. Предложеният обхват е от 6 050 км при близо 20 000 км републиканска пътна мрежа, за която камионите и автобусите сега плащат винетни такси.

Какви ще са тарифите на тол таксите и за кои пътища ще се плаща? (ВИДЕО)

„ Въвеждането на ТОЛ системата не е самоцел, а необходимост”, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

„ТОЛ системата се въвежда сравнително късно в нашата страна, но сега е моментът, когато в Европейския съюз върви дебат за дефиниране на политиките за свързаността, декарбонизацията и дигитализацията. По отношение на темата за свързаността до сега в България са инвестирани огромни ресурси за изграждането на пътната инфраструктура. Оттук нататък, правителството, данъкоплатците и ползвателите на инфраструктурата имат ангажимент да поддържат тази инфраструктура и да разпределят тежестта за нейното ползване“, посочи той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: