Въпреки популярното схващане противоположностите всъщност рядко се привличат

Професорът по социална психология в Университета "Англия Ръскин" Вирен Свами, който в продължение на много години изучава човешките взаимоотношения в контекста на процесите на привличане, решава да се опита да определи точните закони, спрямо които хората могат да намерят своята половинка.

След като анализира наличната литература по темата, професорът по социална психология осъзнава бързо, че няма точно определени правила на привличането, които да гарантират 100-процентов успех на срещите. Според изследователя не съществуват безотказни методи или стратегии за убеждаване на желания човек да ви хареса. Човешката психология е прекалено сложна, за да може успешно да бъде редуцирана до няколко закона на привличане. Това обаче не означава, че не можете да научите доста от осъзнаването и опознаването на процесите, свързани с привличането.

Научаването на механизмите на действие обаче не гарантира, че ще успеете да си осигурите среща довечера, но поне може да ви насочи към ефикасните начини за формиране на взаимноизгодни връзки с другите хора, пишат от Обекти.

Местоположение, местоположение, местоположение

Според професора по социална психология Вирен Свами един от най-точните предиктори за това, дали двама души ще започнат връзка е физическата близост. Приблизително половината от романтичните взаимоотношения са се сформирали между индивиди, които живеят сравнително близо един до друг. Учените са установили, че колкото по-голямо е географското разстояние между двама души, толкова по-малко вероятно е те да станат партньори.

Разбира се, онлайн запознанствата и приложенията за намиране на перфектната половинка са променили коренно динамиката на човешките взаимоотношения. Въпреки че голяма част от връзките през миналия век са се сформирали на работните места, университетите и чрез съдействието на приятели и роднини, сайтовете за интернет запознанства скорострелно се превръщат в един от основните методи за намиране на половинки. Според едно проучване, публикувано от екип учени (Michael J. Rosenfeld & Reuben J. Thomas) в научния журнал American Sociological Review през 2012 г., около 20% от хетеросексуалните двойки и две трети от еднополовите двойки в САЩ са намерили своите партньори онлайн. Но дори магията на интернет пространството не може да премахне напълно важността от местоположението. В края на краищата смисълът на онлайн запознанствата е в даден момент да се срещнете лице в лице. А истината е, че струва много повече пари и време да поддържате връзка с някого, който живее много надалече.

Външният вид има значение

Външният вид безспорно играе важна роля за привличането. Хората, които биват възприемани от останалите като физически атрактивни, получават покани за срещи много по-често и стават реципиенти на повече съобщения в онлайн сайтовете за запознанства. Важно е обаче да се отбележи, че физическата привлекателност има най-голяма тежест, когато липсват социални взаимодействия. Когато дойде ред на комуникацията, другите характеристики започват да оказват влияние. Изглежда представителите и на двата пола ценят високо черти като доброта, сърдечност, чувство за хумор и проява на разбиране в потенциалния партньор.

Накратко, хората харесват тези личности, които са мили.

Любовта е сляпа

Социалният контекст също има значение. Консумацията на алкохол например може да превърне останалите във физически по-атрактивни. Понякога любовта наистина е сляпа. Мъжете и жените, които тепърва започват една връзка, особено в най-ранните етапи на взаимоотношенията си, са предубедени относно външността на своите партньори. С други думи, те виждат своите половинки като по-привлекателни, отколкото те обективно са.

Според професора по социална психология Вирен Свами хората имат склонността да харесват онези личности, които също ги харесват. Тази идея за реципрочност може да звучи прекалено опростена, но тя има изключително важни последици за взаимоотношенията с другите. Всички романтични взаимоотношения се основават на взаимния обмен на интимна информация с партньора.

Решаването кога и как точно да разкриете информацията за самите себе си на новата си половинка е важна част от всяка една връзка.

Познатото е за предпочитане

Въпреки популярното схващане противоположностите всъщност рядко се привличат. Редица изследвания показват, че привличането най-вероятно може да се появи, когато двама души открият, че имат много сходно помежду си. Тези прилики може да са по отношение на социодемографските характеристики - повечето връзки се формират между индивиди, които имат сходна възраст, социална класа, професионален опит и т.н. Много по-голяма значение обаче има съгласуването между ценностните системи - от политическите предпочитания до музикалните вкусове.

Знаейки всичко това за привличането, сигурно се чудите дали е възможно да предположите с точност кога двама души ще формират стабилна връзка. Отговорът най-вероятно е "не". Подобни прогнози са почти невъзможни, защото човешките отношения са изключително сложни и често много объркани. Като цяло комуникацията с другите е стресираща и стресът понякога може да ви накара да се държите по странни и нехарактерни за вас начини. Всички тези трудно предвидими фактори и множество други неизвестни превръщат предварителното определяне на бъдещето на дадените взаимоотношения в огромно предизвикателство. Но именно това прави науката за човешкото поведение и привличането толкова завладяваща.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.