В разследване Тина Ивайлова разкри схема за изготвяне на фалшиви шофьорски книжки и документи за самоличност

Изготвяне на фалшиви шофьорски книжки и документи за самоличност само за три дни. Такава престъпна схема разкриха от Криминална полиция в столичното Трето районно управление след разследване на Тина Ивайлова. Обвинен по случая стана Георги Йорданов с прякор Гошо Кеша. От дома му полицаи иззеха множество фалшиви документи.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Колко струва нова самоличност?

В студиото на „Здравей, България” измамната схема коментира бившият началник на „Пътна полиция” Алекси Стратиев. „Това е едно абсурдно явление, но и престъпление. Абсолютно безсмислено и глупост от страна на тези, които дават парите. Тези фалшиви книжки не могат да свършат никаква работа на пътя, защото при проверка винаги се установява дали лицето има свидетелство за управление. Това е една тежка ситуация, защото ползването на документ, който е фалшив, е престъпление”, коментира Алекси Стратиев.

Жена получава фишове и актове, а няма кола от 4 години

Стратиев посочи, че след разследването на Тина Ивайлова би било правилно да се направят изводи защо се стига до подобни практики. „Има хора, които не могат да вземат книжка, поради различни причини. В България, хората, които нямат образование не могат да си изкарат свидетелство за управление. Мисля, че трябва да се помисли за някакъв компромис в тази ситуация”, допълни Стратиев.

Могат ли новите правила за шофьорските курсове да намалят инцидентите на пътя?

„Не се води статистика, за да можем да кажем колко от шофьорите са с купени книжки. Изненадах се, че се иска такава сума за издаване на този фалшив документ. За 1000 лв. може да се изкара спокойно шофьорски курс, за да се вземе книжка по легален път”, заключи  Алекси Стратиев.

Повече гледайте във видеото. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си