При операцията са задържани над 330 души

В първия ден на акцията срещу Калабрийската мафия, под домашен арест се оказа и 38-годишна българка от градчето Сан Онофрио.

Живка Танева е българката, която е задържана при голямата акция срещу най-силната мафиотска организация в света "Ндрангета". Тя е жител на градчето Сан Онофрио, където притежава кафене. Именно там действат двама най-големи клана на организацията.

Задържаха българка при операция в Италия

Предположенията са, че тя е свързана по някакъв начин с един от тях, за да може през кафенето й да се перат пари. Танева е задържана под домашен арест. При вчерашната акция бяха задържани над 330 души. Обвиненията срещу тях са описани в 200 страници. Сред тях има такива за убийства, пране на пари, търговия с влияние, рекет и незаконен трафик на оръжия и отпадъци.  

Сан Онофрио е в близост до Видо Валенсия, територия изцяло под контрола на два от най- жестоките клана на НдрАнгета. Следователите трябва да изяснят тепърва каква точно е ролята на нашата сънародничка, Дейността й у нас пък разследват и българските власти.

Операцията срещу Калабрийската мафия продължава и днес. След като вчера 334 души бяха задържани, днес белезници щракнаха около ръцете на осем държавни служители в Торино, както и на кандидат за кмет. Обвинениете е услуги срещу гласове, осигурени от мафията. Арести имаше и в Генуа, а в Калабрия днес бяха арестувани и близки роднини на мафотските босове.

Мащабна операция срещу италианската мафия (ВИДЕО)

 

 

 

"Ндрагета" е една от трите основни мафии в света. Тя е най-силната и най-модерната от тях. Присъства в 220 страни. Печели десетки милиарди на година.

В момента тече разследването случая със спряната влакова композиция с 18 вагона, за която се предполага, че е превозвала боклук за България. Проверяват се документите на композицията.

„Информацията излезе в късния следобяд в четвъртък. Потвърждава се информацията, че българска гражданка е задържана във връзка с разследване на италианските власти. Тя е постоянно пребиваваща в Италия. Тя е с мярка „домашен арест” и предстои да бъде разпитана по водещото разследване”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Следствените документи са повече от 15 000 страници и формулириовките на обвиненията ще се финализират след разнищването на конкретната роля на заподозрените, което ще отнеме време, обясняват италианските власти.

Отделно разследване на други кланове на Ндрангета в централния регион на Италия, Умбрия пък изяснява дали е имало опит за изнасяне на незаконен боклук към нашата страна. Отделно е и разследването в Милано където все още се ръзнищва историята на задържаната през миналата седмица влакова композиция с над 800 тона необработваем болкук, по документи предназанчен за България.

Междувременно продължават арестите в рамките на  акцията. Задържани са и 8 политици от района на Торино. Има 3 различни дела, свързани с Ндрангета и боклука. Две от тях касаят пряко кланове и картели от Калабрия.

Повече подробности гледайте във видеото

Репортер: Антоанета Николова