Премиерът направи инспекция и на строежа на АМ "Хемус" при Търговище

Премиерът Бойко Борисов показа вече построеното трасе от „Балкански поток” в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен.

„150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е  „Балкански поток”. От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито.  Това са 150 км”, разказа той от кабината на хеликоптер.

„Всичко това е с абсолютно спазени брюкселски препоръки. Всичко е пипнато от човешка ръка”, каза още премиерът по време на обиколката.

„45 минути летим над изграден газопровод, на много места е под земята. НАд 400 работника са тук, много от тях са италианци. 18 000 тръби, още 3 500 са на бургаското пристанище. На над 215 км са настанени тръбите. Заваряват се по американска технология.  Движим се абсолютно по график. От първия ден досега по над 5 км на ден се работят”, заяви пред журналисти Борисов.

„Не случайно ние го наричаме „Балкански поток”. Това е общо понятие, в контекста на политиката за присъединяване на Западните Балкани. Това е узаконено в Брюксел. Уведомил съм турския президент, руския президент, за да са наясно, че това е балкански поток. Те да го наричат както искат. Винаги съм бил за обща магистрала, общ интернет поток, общ газопровод”, обясни той.

„Точно и ясно сме обявили, че на 1 януари сме прехвърлили точката на границата с Турция. Старият газопровод е в прекрасно състояние. С новия поток от Гърция сме изградили пълна диверсификация. Мисля, че ще спазим сроковете и към края на май, ако не на 13 юни, трябва да стане готов „Балкански поток”, каза още Борисов.

След това министър-председателят инспектира строителството на АМ "Хемус". "Два месеца и този участък на АМ „Хемус“ от п.в. „Белокопитово“ до п.в. „Буховци“ вече ще е с чакъл. Отчуждителните процедури се забавиха, но скоро за минути ще се минава по трасето. Навсякъде правим съоръжения, за да се свързва старият път със селата. Успяхме да запазим и гората", каза премиерът.

СНИМКИ ОТ ИНСПЕКЦИЯТА НА "ХЕМУС" ВИЖТЕ ТУК

"Искам октомври - ноември до Търговище да стигнем. Искам за няколко месеца да излеем колоните. Всичко, което е необходимо за автомагистралата, сме го осигурили, така че изграждането й да е необратим процес. Ще видите, като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има", допълни министър-председателят.

„От скалата път се прави! И пак - бързо се строи, няма празници, няма делници, работи се много усърдно. От Търговище до Белокопитово вече може да се минава по чакъл“, каза министър-председателят Бойко Борисов. Той изтъкна, че по време на строежа на магистралата, археолозите са открили уникални находки, които вече са в музеите.

Изграждането на отсечката от п. в. „Белокопитово“ до п. в. „Буховци“ започна през 2018 г., но строителството се забави заради обжалване на отчуждителните процедури. Работеше се в участък от близо 1,5 км, където строително-монтажните работи са вече изпълнени на 95%.

Очаква се сериозен напредък и в оставащите близо 15 км от трасето. За тях бе получено разрешение за строеж в края на 2019 г. и в момента се правят насипи, изкопи, укрепване на откоси, бетонови, кофражни, армировъчни работи. Извършва се реконструкция на водопровод. Работи се и по големите съоръжения. През 2019 г. държавната фирма „Автомагистрали“ започна строителството и на новите 134 км от магистралата в участъка от п. в. „Боаза“ до пресичането с

първокласния път Русе-Велико Търново. Очаква се АМ „Хемус“ да е готова през 2023 г.