Номинациите ще бъдат оповестени днес

Номинациите за "Оскар" ще определят днес кои звезди и филми имат шанс за най-голямата награда в Холивуд, предаде БГНЕС.

Обявяването на номинациите на Академията отразява месеци на непрекъсната кампания от А-отбори и студиа, като само неколцина от избраните ще се увенчаят с успех на шоуто следващия месец.

Сред фаворитите за най-добър филм са този на Куентин Тарантино „Имало едно време... в Холивуд“ и одисеята от Първата световна война на Сам Мендес „1917“. И двамата спечелиха големи отличия на последните „Златни глобуси“.

НАГРАДИТЕ „ЗЛАТЕН ГЛОБУС”: Кои са победителите? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Очаква се в надпреварата да влязат и криминалния епос на Мартин Скорсезе „Ирландецът“ и южнокорейската класова сатира „Паразит“. До 10 филма могат да бъдат номинирани за главната награда.

"За съжаление има само пет номинирани" за най-добър режисьор в "невероятно силна година", каза член на Академията, визирайки лентите на Скорсезе, Тарантино и Мендес.

„Академията иска да избере най-доброто, но иска и да бъде справедлива към жените и малцинствата", казва Крис Бийчъм от уебсайта за прогнозиране на награди „Голд Дерби”.

„Тъмнокожите звезди като Лупита Нионго, Синтия Ериво и Аквафина биха могли да се състезават за най-добра женска роля наред със Рене Зелуегър и Чарлийз Терон”, прогнозира той, докато Еди Мърфи би влязъл в надпреварата за най-добър актьор.

Церемонията по връчването на "Оскарите" - отново без водещ

„Грета Гервиг със сигурност има шанс да стане първата жена, номинирана два пъти за най-добър режисьор“, добави Бийчъм, като се позова на номинацията й за „Лейди Бърд“ през 2017 г.

Гласуването за номинираните за „Оскар“ приключи миналия вторник, два дни след „Златните глобуси“. Това означава, че успехът може да ощастливи кандидати, останали под линията.

Тарън Еджертън, който играе Елтън Джон в "Рокетмен", е изправен пред тежко предизвикателство да пробие в конкурентното поле за най-добър актьор, в което се откроява Хоакин Финикс за ролята му в "Жокер", особено след успеха му на „Глобусите”.

Раздадоха наградите "Изборът на критиците" (СНИМКИ)

Рене Зелуегър, която спечели наградата за най-добра актриса на „Златен глобус“, е широко възприемана като победител в списъка с „Оскар”-ите, благодарение на ролята си на легендата на шоубизнеса Джуди Гарланд в „Джуди“.

"1917" е с относителни неизвестни актьори в основните си роли, което означава, че актьорските превъплъщения биха били силен показател за цялостен успех“, каза Бийчъм.

Около 9 000 членове на Академията гласуват за наградите „Оскар“. Гласуването за победителите - в което членовете могат да дадат гласа си за всяка категория, започва на 30 януари и приключва пет дни по-късно. "Оскар"-ите ще бъдат раздадени в Холивуд на 9 февруари.