Това показа проверка на здравното министерство

Има още лекарства, които Здравната каса е плащала на завишени цени. Проверка на министерството показва, че става въпрос за три онкологични препарата, които са стрували много по-скъпо на Фонда.

Това стана ясно по време на изслушването на управителя на Касата пред ресорната парламентарна комисия. Той трябваше да отговаря на въпросите на депутатите, след като преди дни даде фрапиращ пример за това как за едно конкретно лекарство касата е платила на частните болници седем пъти повече в сравнение с общинските и държавните. От своя страна частни лечебни заведения, които бяха посочени от шефа на НЗОК, че са купували скъпи лекарства, отрекоха твърденията му и заплашиха ,че ще го съдят.

СПЕШНИ МЕРКИ: Предлагат частните болници да купуват лекарства само с обществена поръчка

„Това нерационално харчене, за което говоря, се създава на база на това, че определен кръг от болници се изключват от Закона за обществените поръчки”, коментира управителят на НЗОК Дечо Дечев.  

„Няма бездействие, защото, за да мога да изпълня своите функции трябва да получа сигнал от НЗОК. Там всеки месец постъпват фактурите, които те плащат на болниците”, допълни здравният министър Кирил Ананиев.