От години реките са силно замърсени

Екологична бомба тиктака в близост до Панагюрище. След като видяхте в наш репортаж как тежки метали изтичат в реките Медетска и Тополница, показваме какво сочат нашите лабораторни изследвания. Резултатите са стряскащи, като нивото на медта е над 650 пъти над нормата.

От години река Медетска и река Тополница са силно замърсени. В тях се вливат дренажни води от нефункциониращия рудник „Медет”, който се е използвал за добив на ценни метали в миналото.

Екипът на NOVA тръгна по сигнал, че нивата на тежките метали алуминий, мед, кобалт, никел и манган във водите на двете реки са стигнали рекордни количества. Затова взехме проби, които изследвахме в лаборатория.

Изоставени мини могат да се превърнат в екобомба за страната (ВИДЕО)

„В първата проба, която е от река Тополница, след устието й, виждаме съдържание на манган 4,39 милиграма при 50 микрограма норма. Това е доста над нормата, някъде около 100 пъти”, заяви Елза Събева- химик.

Във взетите проби от река Медетска, резултатите са още по-внушителни. „В утайката на Медетска  има 31 милиграма алуминий. До 0,2 е подходяща за пиене по наредбите, кадмият също тук е над нормата. Има мед 33,5 при норма 0,02 милиграма”, коментира още Събева.

Димитър от Риболовен клуб „Балканка” е свидетел на замърсяването през годините.

„В момента се намираме на медетската река, за да ви покажа какво става по дъното на тази река – каква слузеста кал, такава жълта, каквато няма на нито една друга нормална река в България”, коментира Димитър Куманов от сдружение „Балканка”.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокурорска проверка и протест заради завод, замърсяващ реки

При вливането и в река Тополница, се случва химическа реакция между двете реки. Само километър по-надолу по-течението на реката, водата променя цвета си от жълто-кафяв на син цвят. „Реката тече мътно сиво – синьо – бяла, а камъните можете да видите каква брутална слуз има по тях”, казва Куманов.

По течението на реките рибари няма.

Отдавна резултатите на Басейновата дирекция „Източнобеломорски район”, показвали подобни стойности. „По отношение на водите, това наистина е опасно, защото състоянието в реката, а и в Тополница, след вливането на река Медецка, е много лошо – по петте скали на рамковата директива”, заяви Марин Маринов от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Трови ли завод водите на реките Дунав и Осъм?

„Проблемът е изключително сериозен  и ужасяващ. Цялата тази вода отива в язовир „Тополница”.  Той се използва за напояване на голяма част от Тракийското поле. Ако не се вземат мерки, крайният резултат ще бъде ужасяващ”, казва Димитър Куманов.

Още по темата гледайте във видеото.