След нея стана ясно, че България обявява 4-та степен на опасност заради заразата

Министър-председателят Бойко Борисов проведе съвещание във връзка с мерките за ограничаване и разпространение на коронавируса в България.

Евакуират българите, блокирани в Ухан

На срещата присъстваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Предлагам да минем в 4-та степен код за опасност, което означава силна препоръка, даже забрана на български граждани да пътуват за Китай”. Това заяви Захариева, предаде БГНЕС.

Външният министър съобщи, че в Китай имат доброволна връзка с около 270 наши сънародници, но до момента никой не е потърсил съдействие с посолството ни. Единствено трима българи – две момичета и едно момче студенти, ще бъдат транспортирани от Ухан.

„Трима наши студенти вече са на територията на френското консулство. Едно от момичетата е с двойно гражданство и тя ще пристигне в Германия още в събота, където и ще остане. Другите двама – момче и момиче, ще бъдат транспортирани в неделя рано сутрин със самолет на френските авиолинии. Транспорт на двамата ще става от борд на борд. В неделя „Спартан” ще поеме от летището двама български студенти, които ще бъдат откарани във ВМА за срок от 14 дни. Ако някои от двамата, които ще са във френския самолет, покажат признаци на температура, те ще останат под карантина във Франция", съобщи Захариева.

Коронавирусът в Китай порази над 11 000 жители, жертвите са над 200

„Умоляваме и настояваме българските граждани да не пътуват до Китай. „Гранична полиция” в никоя държава не е спряла епидемия, но може да я забави. На аерогарите да има термокамери”, нареди премиерът по време на срещата.

Борисов настоя и внимателно да се проследят китайските граждани, които са били в страната си за новата им година и сега се връщат по борси у нас. „Рисковете са огромни. Ние не може да забраним на някой да отива там, но в следващите няколко седмици, и докато не намерят ваксина за този вирус, трябва да има висока степен на мерки за контрол”, каза още Борисов.

„ Всеки гражданин, който е бил на територията на Китай или в други държави, в които е разпространен новият коронавирус, ще бъде подложен на много задълбочена и щателна медицинска проверка и наблюдение”. Това заяви Ананиев минути след съвещанието.

„Още със стъпването на територията на Република България: на летище София или на някое от другите ни летища – Варна, Бургас, гражданите ще преминат през термокамерата, която е поставена на МВР контрола. Ако се установи, че дадено лице има температура или друго неразположение, незабавно ще бъде насочено към ВМА в София или лечебните заведения, които сме определили във Врана и Бургас, и ще бъде под непрекъснато наблюдение”, поясни здравният министър. Той съобщи, че са осигурени достатъчно предпазни материали – престилки, маски, ръкавици, шапки.

По-късно през деня стана ясно, че Министерството на външните работи повиши индекса на риска при пътуване до Китай до Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост). 

В МРЕЖАТА: Пиене на дезинфектант, почистване със сешоар и още "чудодейни" лекове за коронавируса

Общият брой на заболелите от пневмония, предизвикана от новия тип коронавирус в Китай, достигна 11 791 души, а починалите станаха 259 души. След като Великобритания, Русия и Швеция вече потвърдиха първите случаи на коронавирус, заразата вече е пламнала във всеки контитент на Земята.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК