Екип на NOVA предава от сърцето на една от най-конфликтните точки в Гърция

Екип на NOVA - в сърцето на една от най-конфликтните точки в Гърция. Мигрантите на остров Лесбос се увеличават всекидневно. Само за изминалото денонощие десетки нови мигранти успяха да стигнат до гръцкия бряг. С всеки изминал час се увеличава и напрежението на острова и местните хора са готови на нови бунтове.

СНИМКИ ОТ МИТИЛИНИ ВИЖТЕ ТУК

По последна информация в и около най-големия бежански център на Лесбос има около 20 000 души. Хиляди бежанци живеят в палатки. За сравнение населението на Митилини – най-големият град  на острова, е по-малко от 40 000.

Нови сблъсъци на границата между Турция и Гърция

Село Мория е арена на напрежение, протести и сблъсъци от месеци. Селцето, което се намира на около 10 километра от Митилини, е дом на най-големия бежански център на острова. Капацитетът му е около 2000 души. Бежанците обаче са в пъти повече. И са изградили паралелен, нелегален лагер. В стотиците палатки има много жени и деца.

Някои дори се раждат там. Родителите им пък се опитват да направят живота си в лагера възможен. Затова между палатките са изградили и специално място, където жените мият и перат.

Асадула от Афганистан идва на остров Лесбос преди 9 месеца. Лагерът отдавна е препълнен. И така става поредният, заживял в палатка, с още 11 души от Афганистан.

НА ГРАНИЦАТА НА КРИЗАТА: Ще тръгнат ли бежанците към България?

19-годишният бежанец помни пътя до тук. Струвал му 1000 долара.

„Опасно е, много е опасно”, казва Асадула.

Към Гърция, казва той, са се запъти и останалите членове на семейството му. Те в момента са в Турция, но искат да преминат в Гърция.

Нигериец е от хората, които живеят в центъра. Място успява да си намери, защото е дошъл на острова с първата вълна мигранти. Признава, че е в лагера от 4 години. Живее в една стая с 12 души.

Борисов: Имаме план за мигрантите

„Храната не е хубава, мястото не е хубаво. Не съм добре тук”, разказва мъжът.

И въпреки това осъзнава, че в сравнение с други, е късметлия.

В нормални дни Мория изглежда привидно спокойна, но напрежението  се усеща, както и страхът. Мигрантите искат да продължат към Европа. А гърците – искат чужденците да си тръгнат.

И докато чакат правителството да спази обещанието си да премести тези хора в по-малки лагери на континента, през последните дни на острова започна изграждането на още един лагер.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си