Кога ще имат безопасни условия на труд?

Със заповед на здравния министър Втора градска болница трябва да се трансформира в инфекциозна болница, в която да се лекуват по-леките случаи на коронавирус. Част от персонала обаче е решил да подаде оставка. Основните им аргументите са недостигът на апаратура и липсата на опит в третирането на такива болести.

СТРОГИ МЕРКИ: Германия и Франция ограничават социалните контакти

„Разбрах за проблема и съм тук, за да говоря с колегите. В една такава ситуация те трябва да бъдат подкрепени. Обществото очаква от нас да сме на първия ред. Няма нищо страшно в това да излезем и да се борим. Мога да кажа, че ние, лекарите, трябва да излезем от домовете си. Трябва да сме в болниците, защото обикновеният човек разчита изцяло на нас”, каза д-р Асен Меджидиев от БЛС.

„Всеки един човек очаква от нас да го защитим. Това, че дадена болница не е подготвена, не е нещо ненормално. В Китай създадоха болници за дни, без да са готови със специалисти в тях. Трябва да се действа адекватно и бързо. Това важи за цялото общество и най-много за нас. Правителството има огромния ангажимент да оборудва тези лечебни заведения”, добави той.

След 35 години във Втора градска болница д-р Георги Тодоров взима решението да я напусне. „Това решение не се взема лесно, има хора,които плачат и напускат”, казва д-р Тодоров.

Медикът подава оставката си вчера. На път да напусне болницата е и медицинската сестра. Сред мотивите е липсата на реанимация в лечебното заведение. Медиците казват, че нямат и достатъчно апаратура, както опит в лечението на инфекциозно болни пациенти.

„Аз се чувствам виновен сега, но няма ли да бъда по-виновен ако утрре дойде болен и аз не знам какво да го правя”, казва д-р Тодоров.

От столичната колегия поеха ангижемнт да застанат на местата на тези,които искат да напуснат болницата. А директорът на болницата отправи апел към колеггите си от останалите лечебни заведения.

На място дойде и столичния кмет. След среща с ръкйоводството на болницата стана часно, че един от възможните вариантти е да се обособи само едно отделение с 10 легла.

„Няма да се приемат болни,докато болницата няма готовност. Трябва да сме сигурни, че могат да се приемат пациентите”, каза Йорданка Фандъкова.

Уверението е, че за персонала има достатъчно лични предпазни средства и медиците ще бъдат максимално защитени. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП