37 са новите случаи на COVID-19 в България, стават общо 313

37 нови случая на COVID-19 у нас. 313 са общо случаите у нас. За София заразените са 200, 11 са само за денонощието. Това стана ясно на редовния брифинг на Оперативния щаб.

Расте броят на заразените с коронавирус по света

11 нови заразени са в столичните болници “Света Анна”, “Токуда” и медицинския институт на МВР, както и лекарка от Пета градска болница. Един нов случай има във Варна, двама души от Пловдив, четири нови случая в Бургас и двама в Кърджали. Няма хоспитализирани деца. Тревожно е обаче състоянието на най-възрастните пациенти.

Най-възрастният пациент е 86-годишен, а най-малкият е на 3 години, съобщи още ген.-майор Мутафчийски. Той обяви, че у нас има още един случай на починал с коронавирус. Починалият е мъж, който е бил в тежко състояние и е бил настанен в "Пирогов".

28 дни задължителна карантина за заразените с коронавирус

"Тревожно е състоянието на пациентите от по-високата възрастова група, включително и на 86-годишната жена, която се намира във ВМА. Тя е пред интубация и с изключително тежка клинична картина, която се развива много бързо. За четири дни от състояние без оплаквания до изключително сериозно състояние", обясни още Мутафчийски.

За смъртните случаи у нас генерал Мутафчийски подчерта, че независимо от предишните заболявания на пациента, водеща е заразата.

Според него антибиотиците не влияят на вирусна инфекция, а само на усложненията. Болниците у нас са подготвени да посрещнат евентуален пик на заразата.

 

“Над 1470 легла, които са осигурени с персонал, заявен персонал, и съответно на базата на тези неща ние пък изготвяме заявки са защитни облекла за персонала.”, поясни Мутафчийски.

А на въпрос дали българските студенти ще могат да заминат на традиционните бригади в Съединените щати, генералът отговори с усмивка.

“Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде. Това е моят отговор", заяви той.

Междувременно от Асоциация на агенциите за международен културен обмен изпратиха уточнение до NOVA:

"Във връзка с появилата се информация за „спиране“ на  студентската програма Work and travel, по известна у нас като програма за студентски бригади в Америка, бихме желали да уточним следното:

Програмата се регулира от Държавният департамент на САЩ чрез спонсориращи организация и американски работодатели като към настоящия момент НЕ е спряна от приемащата страна.
С решение на Департамента тя бе временно отложена за период до 13 май, 2020 г., което към настоящия момент не означава нейното отлагане и дори не засяга сроковете за пътуване на значителна част от българските студентите;

Разпространението и овладяването на пандемията с коронавирус в цял свят ни поставя в динамична ситуация, която изисква ясна и навременна информация от компетентни органи, от които зависят краткосрочните планове на всички нас, включително и студентите, които са се записали по програмата WAT това лято.

Съзнаваме, че в условията на извънредно положение Националният оперативен щаб за борба с COVID 19 е овластен да предлага решения и предприема мерки, свързани със здравето и безопасността на хората.

Самият щаб многократно заявява, че мерките зависят от динамиката и развитието на ситуацията. Когато става дума за международни програми, те зависят и от волята и решенията и на приемащата и на изпращащата страна.

ЕТО ЗАЩО, ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ, че към настоящият  МОМЕНТ програмата WORK AND TRAVEL НЕ Е СПРЯНА. Тя е отложена за срок СЛЕД 13 май, 2020 г., което е месец след  срока на въведеното към момента в България извънредно положение.

Като благодарим на българското правителство, на българските медици и на Националният оперативен щаб за регулярната информация, ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ, че обобщения за спиране на програми, продукти и дейности към настоящия момент, извън период 13 април, 2020 г., до когато е официалното решение за извънредно положение, и близо 2 месеца до старта на определена програма, за която записванията са вече приключили, създава ненужна паника и вземане на прибързани решения, които са в ущърб на всички.

 АПЕЛИРАМЕ към студентите, които вече са заявили и организирали своето пътуване за студентска бригада, да запазят спокойствие и да изчакат периода на извънредното положение в България, както и временното спиране на програмата!

Всички НИЕ, организациите, партниращи на програмата и спонсорските организации в САЩ сме в непрекъсната връзка, следим динамиката на ситуацията и продължаваме да работим за разрешаване на всички казуси по най-добрия начин за всички участници в програмата!  

Асоциация на агенциите за международен културен обмен:

Светлан Данев, Собственик „Интеграл“

Благовест Минев, Собственик „Ориндж“

Петър Пантев,  агенция Куул травъл.

Иво Йованович, агенция „Флечър“

Антон Тончев, агенция Ай Би Си

Милена Джонева, агенция „Ен Джи Би Консулт“

Work and Travel е програма на Държавния департамент на САЩ, създадена през 1961 г., целяща изграждане на връзки със студенти от цял свят.

Репортер: Лилия Мустакова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП