Веселин Янков е в сладкарството и гастрономията повече от 20 години

Веселин Янков е в сладкарството и гастрономията повече от 20 години. Той разкрива какво се случва с малкия бизнес и ще загине ли той, каквато теза изтъкват някои експерти. 

Една токсична комбинация от бездействие и парализа. Изолация и карантина. Коронавирусът, който хвърли света в безпорядък не е просто убиец. Той е тих и методичен терор, който с всеки дъх унищожава представата ни за нормалност. Все по-ясно е, че нашата ера ще бъде дефинирана от фундаменталния разкол: периодът преди COVID-19 и новата реалност след него. Сега е наш ред да си отговорим на въпроса, който често задавахме на нашите баби и дядовци: „Какво правехте по време на войната?”

Италианският коафьор Маурицио Пироло за вируса, силата на духа и страха (ВИДЕО)

Бизнесът затваря врати, а хора губят работата си. Веселин Янков е собственик на сладкарница и цех за производство на торти. Повече от 20 години е в кулинарния бизнес и гастрономията. В началото на март вирусът поставя под карантина съпругата му, двете му деца и близо 50 души персонал. Признава, че има няколко провала зад гърба си, но никога не се е срещал с подобна ситуация в живота.

„В момента правя планове, ако мога да се преборя сам със собствени средства и усилия. В случай, че кризата продължи и през лятото, ще търся вариант, за да мога да изтегля кредит. Управлявам 48 души, част, от които са в неплатен отпуск. Ще изчакам, за да видя какви предложения има от правителството, за да се възползвам. Другата част от екипа ми работи. Това са декораторите, сладкарите, шоколатиерите и пекарите – четирите пера, които трябва да съхраня, защото с всеки един от тях си изградил know-how и в момента съм готов да деля залъка си с тях”, посочи Янков.

Кубрат Пулев: Мач с Джошуа ще има, няма да е през юни със сигурност

Веселин казва, че до юли месец може да поддържа персонала си, но и смята, че ако кризата продължи дотогава, ще му се наложи да съкрати 50% от трудещите се за него. „Не съм уплашен за себе си, а по-скоро съм загрижен за персонала, тъй като в нашия бизнес той се изгражда трудно. Не бих могъл да ги заменя с други”, допълни сладкарят.