Това сочат последните данни от Националния оперативен щаб

България отбеляза рекорден ръст на положителните проби за COVID-19 през изминалото денонощение. За 24 часа те нарастнаха с нови 53. Така общия брой на доказаните случаи на коронавирус у нас е вече 800.

През днешния ден са доказани още 17 нови случая, като 10 са в София, 2 - в Смолян, 2 - в Кюстендил, 1 - в Русе, 1 - във Видин и 1 - в Благоевград. 

Проф Кантарджиев: Хората с пневмония или гърлобол да се тестват за COVID-19

Броят на починалите с коронавирус расте и вече е 38. В четвъртък в "Пирогов" е починал 68-годишен мъж. Той е страдал от артериална хипертония и е бил поставен на апаратна вентилация. Впоследствие, заради септичен шок и настъпила полиорганна недостатъчност, се е наложило да бъде включен на диализа.

Хасан Адемов е изписан от болница, благодари на медиците и на Кирил Домусчиев (СНИМКА)

227 са заболелите са настанени в болници. 37 от пациентите са в интензивни отделения и клиники. 48 са медиците, дали положителни проби за СOVID-19. 443 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 357 на жени.

„Вървим нагоре, графиката се отклонява доста стръмно. Знаете, че преди една седмица имаше много хора по улиците. Много от тях не спазваха мерките за физическо дистанциране и това е един от резултатите“, коментира ген. Мутафчийски.

Според вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова неспазването на физическа дистанция наистина е една от причините за увеличението на  заболеваемостта.

“Смята се, че един инфектиран може да зарази между двама и трима човека. За щастие не всички ще са инфектирани. Правят се и все повече тестове, като се отварят и нови лаборатории“, каза тя.

В същото време обаче хората, които спазват мерките не са никак малко. Затова и остава въпрост защо въпреки това случите на COVID-19 у нас нарастват.

Иванов: Няма да се допуска безцелно движение на хора по празниците (ВИДЕО)

„В България трябва да се изследват масово три групи хора. Всеки, който е с пневмония у нас, трябва да бъде тестван. Всяко медицинско лице, което има леки прояви, трябва също да бъде тествано. Всички работещи колективи от нашата икономика са третата група хора“, обясни проф. Кантарджиев.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

„София си остава резервоар на заразата. Софиянци да не се готвят да пътуват в страната, защото това ще доведе до масов бум навсякде в цялата страна, това не е израз на репресеия към гражданите, а съвсем реално обосновани решения”, допълни проф. Мутафчисйки.

А специалистите са категорични, че нашето поведение ще бъде определящо за рзвитието на епидемията у нас. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!