Още двама души са починали

Абсолютен рекорд на регистрираните нови заразени с COVID-19 у нас. 51-a положителни проби са отчетени за изминалото денонощие, като 16 от пациентите са приети в болница. Така общият брой на заразените стана 966, има и двама нови починали.

"Единият от починалите е мъж на 71 години. Той е бил настанен в "Света София" и е имал придружаващо заболяване диабет. Другият случай е на мъж, починал във ВМА след стентиране на сърцето. Пациентът е страдал от сърдечна недостатъчност и белодробно заболяване", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Увеличението на заразените спрямо предния ден е с 5,6%. От общия брой случаи, активните са 752.

"От всички новорегистрирани 22 са в София, в ИСУЛ има 5 пациенти, в „Пирогов“ има двама нови, във ВМА – един. Останалите са амбулаторни", каза още Мутафчийски.

Той съобщи, че в болници има общо 268 човека, 34 от които са в интензивни отделения. 556 от случаите са в София, която продължава да бъде най-голямото огнище на заразата.

 

 

Съществен ръст на новорегистрирани с коронавирус има в Плевен – 19 случая. В Бургас има 5 нови, като трима са онкоболни. В Кюстендил има двама, в Сливен и в Хасково - по един. 

Огнище на коронавирус в цех с 900 служители в Плевен

"В Плевен става въпрос за шивашко предприятие – завод „Мизия“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в предприятието работят над 1000 шивачки. На 19 април е хоспитализирана една от жените. При следващите изследвания се установяват двама заразени членове на семейството й. "На 19 април в предприятието открихме 4 положителни случая. Заедно с изследваните контактни лица са взети 33 проби, 19 от тях бяха положителни. Всички са без симптоми, с изключение на един техник. Заводът минава под 14-дневна карантина", уточни Кунчев. 

Четири са новите случаи на заразени медици. Така броят им става 80. Заразени са лекар и медицинска сестра от интензивния сектор във ВМА.

Излекувани до момента са общо 170 души.

2 милиона и 400 хиляди души по света са заразени с коронавирус

За подновяването на имунизациите, Мутафчийски каза, че това не е кампания, която трябва да се "свърши от днес за утре". "Това е отваряне на дейността за в бъдеще, в първия ден може и да няма добре изградена организация, но са дадени подробни указания", добави Мутафчийски.

"Има практики на бивши педиатри, които са почти само от деца. Това, че сме дали възможност във вторник и четвъртък за дни за имунизация е да предупредим хората да не ползват личните лекари по това време за други цели", обясни д-р Ангел Кунчев.

"На личните лекари приходите не зависят от броя на пациентите, които са преминали. Единственото, което се събира като такса, това е потребителска такса. Това не е променено", уточни Мутафчийски.

"Ако в цялата здравна система някой не беше сериозно засегнат, това са личните лекари, защото те получават заплащане от НЗОК на базата на техните пациенти", каза Кунчев. И допълни: "Ние никога не сме ограничавали потока от хора, които имат нужда. Да, препоръчваме по телефона, но дейността не е прекъсвала".

"Никога в една заповед не можем да опишем всички условия. Повечето лични лекари са отделени от общата част. Препоръчали сме имунизациите да не се правят в общи манипулационни. Вероятно няма кой по-добре да организира работата от тях самите, които сами знаят колко хора канят и как ще ги имунизират", добави Кунчев.

Относно въведените извънредни мерки в София, ген. Мутафчийски заяви: "Все още София е най-голямото огнище на заразата. Няма основание пътуванията към и от града да бъдат облекчени".

 

 

Няма радиация от "Чернобил" във въздуха над България. Това стана ясно по време на извънреден среднощен брифинг в Министерския съвет.  Властите обявиха, че огънят близо до атомната централа вече е потушен. Стойностите на въздуха у нас са в норма и нито една от станциите не отчита завишение на радиацията.  

Тази сутрин генерал Мутафчийски коментира  и решението тази информацията да бъде обявена  през нощта.  По думите му - целта не е била да се всява паника. Но призна, че часът на брифинга не е бил подходящ. "Да, може би не беше удачно времето по което да се съобщи. Но наблюденията бяха, че ескалира и то в последните часове снощи с падането на дъжда. Това доведе до решение на премиера да се съобщи на хората че няма никаква опасност.  Брифингът показа, че не трябва да се внася напрежение. Защото такова имаше и се стигна до там да се разпространяват фалшиви новини и псевдосъобщение от БАН, което предупреждава хората да не си отварят прозорците, прането, защото този дим носи радиация", коментира ген. Венцислав Мутафчийски. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!