ГЕРБ и ВМРО предлагат законови промени срещу нарушителите

Идеи за промени в наказателния кодекс. Законотворците искат по- строги наказания за шофьори, които са употребили наркотици. До коментарите по темата се стигна след тежката катастрофа, отнела живота на журналиста Милен Цветков.

Обвиниха Кристиан Николов в умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков

Прокуратурата обвини 22-годишният Кристиян Николов в умишлено убийство. Според доказателствата, преди да седне зад волана, той е взел коктейл от няколко вида наркотик. Така наказанието, което може да получи при доказана вина, е от 15 до 20 години.

 Какво предвижда законът сега? Ако след употреба на алкохол или наркотици е причинена средна телесна повреда - наказанието е от една до шест години затвор. При особено тежки случаи присъдата може да стигне 12 години. А при причиняване на смърт - от 3 до 15 години затвор.

Сега ГЕРБ предлага при причиняване на средна или тежка телесна повреда след употреба на наркотици, наказанието да стане между две и осем години затвор, и между пет и 15 години при причиняване на смърт. Предвижда се и прекратяване на автомобилната регистрация на извършителя за пет години.

ВМРО също иска по-строги наказания - минималното наказание за причиняване на пътно транспортно произшествие да стане от три на пет години. И още - обществено полезен труд в морги, реанимации и травматологии.

От началото на годината до 31-ви март са били засечени 487 дрогирани шофьори. В 38 от случаите, те са предизвикали катастрофи.  А броят им е двойно по-голям от този за същия период през миналата година.

ЕКСПЕРТ ПО ЗАВИСИМОСТИ: Не наркотиците убиха Милен Цветков, уби го арогантността

“За съжаление обаче тенденцията показва през последните три години има по няколко хиляди случаи на шофьори, които управляват МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози. Това ни наведе на мисълта, че има необходимост от такава законодателна инициатива", обясни Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Освен увеличението на различните наказания и глоби, от ГЕРБ предлагат и промяна в закона за движението по пътищата.

“Тогава, когато извършителят на административното нарушение откаже да даде кръвен тест, в момента се предвижда принудителна административна мярка прекратяване на регистрацията на МПС в срок от шест месеца до една година. Ще предложим на вниманието на Народното събрание да обмисли срокът да бъде до пет години.”, добави Ципов.

ВОЛЯ предлага отнемане на книжката до живот на пияни и дрогирани шофьори

Предложение за увеличение на санкциите дойде и от ВМРО. Те настояват осъдените на пробация да се запознаят отблизо с резултата от действия си, направени под въздействието на наркотици

“Да полагат обществено полезен труд в местата, където се извършват сложните медицински манипулации при такива ПТП-та, а именно в интензивни отделения, в отделения за спешна медицина и съответно за съжаление, стига се и до морги. Да видят реално на практика какво са причинили с действията си на пътя.”,  заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди.

ЕКСПЕРИМЕНТ: Как се променят реакциите на шофьора след употреба на дрога?

От Българската асоциация на пострадалите при катастрофи смятат, че размерът на наказанията е достатъчно висок и в момента. Те, обаче, имат свое предложение -  автомобилите на хора, употребявали наркотици, да бъдат конфискувани.

Това ще има много силен ефект в семейната среда, защото вече мама и тати ще се замислят дали да дадат на синчето си скъпата кола и той да отиде да се надруса в дискотеката, защото тази кола в един момент те ще я загубят.”, смята Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.