Идеята е в местата за разходка да бъдат допускани поне родители с малки деца

В неделя ще бъде направена тренировка относно организацията за движение в паркове и градинки в София, така че родители на малки деца да могат да излизат на разходка за кратко. Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

„Знаете моята болка - излизането на малките деца. Имаме готовност да направим организация за даване на възможност на родителите да посещават парковете при много стриктна организация, така че да не се струпват хора, да има най-много двама възрастни на едно място", заяви Фандъкова.

Чобанов: Общинският щаб обсъжда да позволи разходките в парковете в София

Екипът ни се срещна с една от майките, които трябва да обяснят на децата си защо не може да излязат навън. Извънредното положение е изпитание, както за малките Криси и Маги, така и за майка им – Лилия Желева.

„Съседите ни правят забележки, че децата тропат вкъщи, защото те не са си изразходили енергията и тичат от стая в стая. Постоянно се чудим как да ги забавляваме у дома“, разказа тя.

Игрите навън са за няколко минути и то само пред блока. „Голямото дете разбира и знае за опасния вирус, но в крайна сметка му липсват игрите с други деца и излизането навън. Не смятам, че за тяхното здравословно състояние е добре да са постоянно вътре, дори да се проветрява, защото въздухът не е свеж“, каза майката.

Фандъкова: Готова е актуализацията на бюджета на София за 2020 г.

Според д-р Масларски, ако бъдат позволени разходките в парка, то трябва да има строги правила, които стриктно да се спазват. „Безспорно природата, чистият въздух помогат за състоянието на децата и духа в цялото семейство. Ако в даден регион обаче, има по-висока заболеваемост, моето мнение е да се придържаме към по-строгите мерки“, каза лекарят.

Кметът на София не се ангажира със срок кога мерките ще бъдат облекчени, защото последната дума има Националния оператовен щаб.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА: Бездомници се събират на групи по пейките в центъра на София

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.