Броени дни остават да оповестим това като възможност, обясни зам.-кметът по образованието

От няколко дни Общинският щаб в София обсъжда вариант, при който родителите с децата ще могат да се разхождат в големите паркове на София. Броени дни остават да оповестим това като възможност. Това обяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” заместник-кметът по образованието доц. д-р Тодор Чобанов.

„Нека имаме конкретика и ясни правила и тогава ще е много по-добре контролирано да се разхождат родителите с децата в големите паркове”, коментира Чобанов.  

Той даде и подробности за кандидатстването за първи клас. Кампанията вече започна. Тази година тя е само онлайн, а за улеснение на родителите отпадат редица документи, които досега са им били искани.

„Нека родителите влязат в сайта на Столична община. Кампанията за кандидатстване в първи клас започна, има типова бланка, подготвена за попълване, заявление, което родителят попълва. Има списък с всички общински училища с имейли, на които родителят изпраща заявлението, до 2-3 дни получава отговор с номера на полученото заявление, след което от 1 юни започват класиранията”, обясни Чобанов.

„Другата новост е, че премахнахме редица документи, които ще проверяваме по служебен път. Това е най-вече свързано с адреса, но и със семейното положение, удостоверенията за децата. Няма да заплащат такси за тези документи”, заяви Чобанов.

Той обясни, че записването ще става на следващ етап, след приключването на мерките. „Правим всичко възможно да протече гладко”, допълни зам.-кметът.

Около 12 000 деца се очаква да бъдат записани в общинските училища, обясни още Тодор Чобанов. 

Заявленията за прием на първокласници в София се приемат онлайн

Проверяват служебно адресната регистрация на първолаците (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.