Излекуван е мъж след 38 дни интубация

63 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас. Увеличението спрямо вчера е с 5.4%. Така общо положителните проби стават 1234. Броят на активните случаи доближи 1000. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

Най-много нови положителни проби има в Плевен – 19, 7 са в завод „Мизия”, 5 са контактните им заразени лица, 7 са в болница. В София са 16 случая. Във Видин – 7, в Благоевград – 5, Бургас – 4, Кюстендил и Стара Загора – по трима. 25 от новооткритите случаи са настанени в болници.

Има два нови случая на заразени деца. В Плевен това е момче на 4 години, а в София – момиче на 12 години. От щаба препоръчаха на родителите да внимават повече с децата, тъй като именно те са тези, които много по-лесно се заразяват от повърхности.

Шест са новите случаи на медицински персонал с COVID-19. Петима са във Видин. Има и заразен санитар от Първа АГ в София. Общо 135 са случаите на положителни проби на медицински персонал.

 

 

Активните случаи общо са 983. От тях 285 души са в болница, интензивните са 41.

197 са излекуваните, което е 16% от всички заразени. Ген. Мутафчийски обяви, че един от тях е пациент на „Пирогов”, който е бил интубиран в продължение на 38 дни. 

„Това е третият интубиран, който е оздравял”, обясни ген. Мутафчийски.

Кога ще отворят парковете в София?

От щаба очакват да видят какви ще се резултатите с частичното отваряне на парк в София, което е планирано за утре. След този експеримент ще се преценява дали режимът да бъде облекчен. Препоръката на щаба ще е градоначалниците да определят реда за посещението на парковете.

„Г-жа Фандъкова обяви, че в неделя ще се проведе учение, в което ще се създаде организация за посещение на парка и ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва”, обясни ген. Венцислав Мутафчийски. „Това няма да е само в София и се надяваме, че хората ще спазват дистанция и ще могат да се разхождат".

По думите му ако не спазват дистанция, парковете пак ще бъдат затворени.  

След многократни запитвания по темата със забраната за трансплантации, която продължава да е в сила, от щаба са категорични – България следва примера на другите държави, тъй като рискът при тези пациенти е голям. А за нови трансплантации ще може да се заговори отново едва, когато се изготвят така наречените  протоколи за безопасна работа.

„Въпреки съвременността на тестовете, те не са 100% сигурни. А за трансплантирани пациенти с коронавирус, той е абсолютно фатален”, обясни ген. Мутафчийски.

По същата причина новите случаи на инвитро остават в графата забранени. От щаба все пак са категорични, че се работи в посока постепенно ограниченията да започнат да отпадат. Но не се ангажираха със срокове.

По време на днешния брифинг генерал Мутафчийски заяви, че е в постоянна връзка със свои колеги от Европа и света, а страната ни следва най-добрите примери за справяне с пандемията.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!