Коментар на вирусолога от БАН проф. Радостина Александрова и имунолога от БАН доц. Андрей Чорбанов

Отварят парковете в страната при строги правила. Днес министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се разрешават посещенията на градски паркове и градини при определени условия.

Отварят парковете в цялата страна (ЗАПОВЕД)

„Не мисля, че в случая има разхлабване на мерките. Това е един разумен подход, като изцяло се разчита на здравия разум на хората“. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на „Неделята на NOVA“.

„Винаги съм смятал, че по отношение на справяне със заразата, трябва да гледаме отличниците. Един от тях е Германия. При тях имаше строги мерки в рамките на това да се контролира хората да не се събират на куп, но в парковете, те можеха да ходят като има котрол как се случва това“, посочи имунологът от БАН доц. Андрей Чорбанов. И допълни: „Не виждам нищо лошо, ако едно семейство е заедно по принцип, не виждам нищо лошо то да бъде заедно и в парка“.

„Този вирус очевидно ще остане още време с нас и ние трябва да свикнем да живеем с него“, категорична е проф. Александрова.

Възможно ли е изграждането на колективен имунитет срещу COVID-19?

Тя посочи, че все още няма специфично антивирусно средство срещу COVID-19. „Важно е при хората, които имат диабет или други придружаващи заболявания, те да бъдат много внимателно наблюдавани и контролирани“, каза още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!