Излекуваните вече са 206

1348 души са заразени с COVID-19 у нас, сред тях има и седем нови случая на заболели деца.  Става въпрос за пет момчета в Плевен – на 6, 8 и 15 години, едно момиче на годинка и едно момиче на 14 години - в Пловдив. Те са в леко състояние и не са приети в болница, съобщиха от Националния оперативен щаб. 

За денонощието има 58 новозаболели, от тях 22-ма са приети в болница. Активните области са седем. Плевен отново изпревари София по брой заразени за денонощие. Там инфектираните с коронавирус за последните 24 часа са 23-ма, като 17 от тях са работещи в завод "Мизия". Шест души там са настанени в две болници. 

В София новите случаи са 19. В „Пирогов“ са настанени петима души, във ВМА – двама, а останалите 12 са амбулаторни.

От медицинския персонал вече има 147 заразени, от които 9 са установени през последното денонощие. Седем от тях са в „Пирогов“ – един лекар, пет медицински сестри и един санитар. Във ВМА положителна проба за COVID-19 е дала една медицинска сестра. В болница „Св. Иван Рилски“ също има един случай.

Активните в страната случаи са 1141, а излекуваните - 206. Починали са 56. Общо 301 са пациентите, настанени в болница, като от тях 41 души са в интензивни отделения. 

Регистрираните случаи през последните 24 часа са както следва: Плевен – 23 случаи, София – 19 случаи, Кюстендил – 8, Велико Търново – 4, Пловдив – 2, Сливен -1 , Пазарджик – 1.

На въпрос как се процедира при заразен в центровете за настаняване от семеен тип, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че от Министерството на здравеопазването са издали общи указания, които касаят работата в подобен тип заведения. „Ако някой очаква да му дадем указание точно за неговата институция, това няма да стане. Първо, принципите са едни й същи. Второ, важно е дали домът е на павилионен тип и дали всички са в една сграда. Всеки един дом има договор с общопрактикуващ лекар, който преценява дали болният да бъде отделен и лекуван на място, или да бъде приет в болница“, каза Кунчев.

„Картата на заболеваемостта е много различна в отделните области. Всячески се опитваме да изчистим субективния момент, а именно ниска активност на местните здравни органи в издирването на евентуални случаи. В Разград при 90 направени проби няма нито един положителен резултат. Където има така нар. „заспиване“ на областите, ние обръщаме изключително внимание и ги „разръчкваме“, за да бъдат по-активни в търсенето“, поясни началникът на Оперативния щаб по повод липсата на регистрирани случаи в областите Разград и Търговище, които обаче са близо до инфектирани градове.

Връщането към обичайния ни начин на живот може да ни струва скъпо, категоричен е генерал Мутафчийски.

„Може сега да ме питате като излязат в парковете какво ще стане. Ще се влоши ситуацията - това ще стане. Нашата препоръка и споровете с правителството са на тази основа, че винаги, когато се разхлабват мерките, трябва да се казва и какви могат да бъдат последиците“, каза генералът.

В сравнение със съседните ни Гърция и Сърбия, у нас живеем в режим на по-леки мерки, а това давало и своите плодове. „В Гърция имаше пълно затваряне. В момента имат 11 случая за денонощието. В Сърбиха отчетоха повишаване на заболемаевостта и смъртността и  обявиха, че следващите 4 дни ще са напълно забранени за излизане под каквато и да е форма“, каза още Мутафчийски.

От Националния щаб цитираха и проучване на университета в Харвад, според което вероятно ще живеем с рестрикции, докато не се намери лекарство или ваксина срещу COVID-19. 

„За хидроксихлорина още от прилагането в САЩ беше направен и модел за проучване и особено в прилагането му с азатрил. И двата медикамента имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм. Това може да доведе до смърт. Затова те се прилагат в болнични условия. Те не могат да се ползват вкъщи“, отговори Мутафчийски на въпрос дали хидроксихлоринът оправдава очакванията за успешно лечение. 

На брифинга стана ясно още, че се очаква в близките дни да се включи системата за автоматично отчитане на резултатите, за да може във всеки един момент да се вижда колко души са тествани.

Започва епидемично проучване на част от населението на село Паничерево

31 са заразените с COVID-19 медици във Видин

Изписаха семейство с коронавирус след 15-дневно интензивно лечение

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си