Строителният бранш изпълнява около 15% от БВП, коментира инж. Илиян Терзиев от Камарата на строителите

В четвъртък строителният сектор беше на среща с правителството. От бранша поискаха всички големи обекти да бъдат завършени и дори да стартират нови.

„Строителният бранш изпълнява около 15% от БВП. В него не са заети само нашите работници, които са около 200 000. Бих казал, че към него е закачена и строителната продукция, която изхранва около 1 милион граждани на страната”, посочи председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.

Строителният бранш иска отмяна на забраната за строителство от 14.00 до 16.00 ч.

„Ние искаме да заработваме парите си и в никакъв случай не желаем да стоим пред бюрата по труда и да получаваме пари неработейки. Нашият апел е да не спира това, което беше заложено като програма в държавата, и то да се изпълнява ритмично и навременно”, каза още той.

Терзиев коментира и програмата за саниране, за която държавата ще даде 1,6 млрд. лева.  „Тя не може да се изпълни за един месец. Програмата ще продължи поне две-три години. Между 100 и 200 000 лева е сумата за един саниран обект. Това е предимно за малки и средни фирми в нашия бранш, а не за големите”, посочи председателят на Камарата на строителите.

Инженер Терзиев обърна внимание как Германия е излязла от кризата преди десетина години, инвестирайки 150 млрд. в строителството. „Това е лесният вариант, по който можем да излезем от кризисната ситуация. Нашето послание е, че не искаме даром пари, а да ги заработваме”, заключи той.

Повече гледайте във видеото. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.