Държавният глава и вицепрезидентът положиха венци пред Паметника на незнайния воин

В условия на пандемия, България и светът отбелязват 9-ти май- Денят на Европа и Денят на победата над фашизма.

У нас президентът Румен Радев поднесе цветя на паметника на Незнайния войн, а знамената на България и Европейския съюз бяха издигнати пред Президентството. Бяха поканени и министър-председателят и председателите на парламентарните групи, но те не присъстваха. Там бяха само Корнелия Нинова и представител на ДПС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Денят на Европа лидерите на Европейския съюз отбелязаха със специално видеопослание, в което участва и премиера Бойко Борисов. “Честит празник, честит ден на Европа, най-доброто място за живеене. Най-много демокрация, най-много солидарност, най-много права на хората. И, разбира се да направим всичко възможно след тази пандемия отново да бъдем такива-каквито бяхме, солидарни, силни, проспериращи, Честит празник”, каза той.

Отбелязваме Деня на Европа

А по-рано през деня президентът и вицепрезидентът отбелязаха 75-тата годишнина от края на Втората световна война в Европа с цветя пред паметника на Незнайния войн. „В криза в каквато сме в момента, а тя е многопластова тук не говорим за здравна криза, тази криза има мног компоненти основните са здравни социални икономически –има вероятност те да преминат  и към политическа криза, всички тези фактори, най-важното е да търсим това, което ни обединява така че да можем да останем по-силни, по –сплотени, по-отговорни за нашето бъдеще, за нашите граждани“, каза Радев.

Държавният глава напомни да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие във войната, да отдадем почит и на ветераните, и призова да няма разделение в обществото при отбелязването на датата 9-май.

А по повод годишнината от Победата над нацизма, Бойко Борисов призова да помним жертвите на войната и уроците на историята. В социалните мрежи премиерът отбеляза, че страната ни не е само консуматор на привилегии и еврофондове, а и че пази външната граница на Евросъюза, участва във вземането на решенията за общата сигурност и просперитет на континента.

Заради пандемията Денят на Европа се отбелязва за първи път предимно по интернет, под надслон „Заедно като един“.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.