От близо 25 години Пламен се грижи за близо 100 нетрадиционни домашни любимци

Докато извънредното положение и изолацията се оказа тягостна за много хора, то някои почти не ги усещат заради начина си на живот. Пламен Паскалев от Бургас отглежда хищни птици и обичайно прекарва в изолация по-голямата част от деня си, а понякога - и нощта, заедно със своите ястреби и соколи. Мъжът притежава и една от най-впечатляващите интелигентни хищни птици - мишеловът на Харис.

Излюпи се първата забулена сова за 2020 г. (СНИМКА)

От близо 25 години Пламен е отдаден на своите близо 100 на брой нетрадиционни домашни любимци. От хищните той отглежда нощни грабливи птици, ястреби, соколи и един от най-впечетляващите видове - мишеловът на Харис. В природата тази интелигентна и много социална птица обитава южните части на Америка, до Чили и Аржентина.

„Тя е единствената хищна птица на малко по-високо еволюционно стъпало като интелект. Само този вид ловува на групи. Това е характерно за по-високия клас животни като бозайниците. Те оформят групи от 6 или 8 индивида, които може да са в роднински връзки от различни поколения”, обясни Пламен.

Умен като големия гарван и комбинативен като вълците, мишеловът на Харис се отглежда у нас едва от седем соколари. Цената му е значително по-висока от тази на соколите и ястребите, обитаващи нашите ширини.

Унищожиха единствената гнездова колония на големи корморани у нас

Пламен е отдаден на птиците и е до тях от излюпването до укрепването им. Всяко пиленце се регистрира в Регионалната екоинспекция със свое родословие. Пламен има инкубатори и обгрижва и храни на няколко часа всяко новоизлюпено малко пиленце. Разказва, че неведнъж е бил атакуван от тях.

„Имал съм проблеми с птици, които имат малки, и аз трябва да вляза вътре при тях, за да видя дали са добре. Тогава родителите са страшно агресивни”, разказа той.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Елена Танева

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.