Няма криза, която да ви лиши от знанията и уменията ви

Пандемията ни донесе не само глобална здравна криза, но и икономическа такава. Наложените ограничителни мерки за запазване на здравето на хората възпрепятстваха работата на почти всички отрасли на бизнеса.

Безработицата главоломно расте, много хора се оказаха без доходи или с намалена на половина заплата и няма анализатор, който да каже с точност кога отново ще се върнем към нормалността.

Въпреки на пръв поглед безизходната ситуация, има много какво да направи всеки човек, за да подобри качеството си на живот не само в тази, но и за всички следващи кризи.

Снимка: iStock

Вижте кои са 5-те сигурни инвестиции, с които ще печелите винаги:

Инвестиция в себе си

Няма криза, която да ви лиши от знанията и уменията ви. В днешно време хората сменят средно по 14 работни места в поне 3 различни сфери. Използвайте по-бавния ритъм на живота в момента, за да усвоите нови умения, да се преквалифицирате, да завършите курс по език, който все отлагате.

Така ставате по-конкурентноспособен на пазара на труда не само сега, но и в годините напред.

Инвестиция в контакти

Поддържането на широк кръг бизнес контакти винаги ще ви донесе полза. Когато имате добра репутация като професионалист, вашето име ще е първото, за което хората ще се сещат, когато търсят човек с вашите компетенции.

Това не значи да звъните поред на контактите в телефона си и да си предлагате услугите. Включете се в бизнес организации, клубове по интереси или просто редовно поддържайте връзка със старите си колеги.

 

 

Инвестиция в здравето

Сегашната пандемия категорично доказа, че компрометирана имунна система няма капацитет да се справя с предизвикателствата на времето, в което живеем. Тук не става дума за решителна промяна на начина на живот, тя рядко е устойчива.

Когато говорим за здраве, малките промени дават големи резултати. В случая – подобряването на здравето на червата може да се отрази благоприятно на цялото ви състояние, защото имунитетът всъщност започва оттам.

Бактериите, обитаващи нашите черва изпълняват редица процеси, които нашето тяло е неспособно да осъществи самостоятелно. Синтезираните от тях вещества взимат участие в регулирането на множество функции, в почти всички органи и системи в тялото.

Снимка: iStock

Над 80% от клетките на имунната ни система се намират в чревната лигавица. Бактериите, които я населяват са отговорни за регулирането и на имунния отговор.

Крехкият баланс на тези бактерии обаче лесно се нарушава заради прием на медикаменти, небалансирана диета и хроничен стрес. Това намалява популацията на добрите бактерии за сметка на лошите, което причинява намалена ефективност на чревната имунна система.

Нещо повече, определени патогенни бактерии могат да синтезират токсични за тялото метаболити. Ето защо е важно да се подпомогне популацията на добрите бактерии.

Omni-Biotic 6 съдържа комбинация от щамове, които възстановяват увредената лигавица и в същото време повишават имунитета.

Проведени клинични проучвания в Западна Европа доказват, че специфичната комбинация от щамове в продукта води до активиране на клетките естествени убийци, (NК-клетки), които неутрализират заразени с вируси клетки в организма ни, както и подобряване на бариерната защита на лигавиците, които са входните врати за вирусни и бактериални инфекции.

Една мерителна лъжичка на ден Omni-Biotic 6 е своеобразна инвестиция във вашето здраве.

Снимка: iStock

Инвестиция в нов бизнес

Ако разчитате само на един източник на доходи, лесно ще се окажете притиснати финансово. Помислете дали не можете да имате още един източник на доходи – страничен бизнес или хоби, от което да печелите по малко.

Обикновено хората се насочват към отдаване на жилище под наем, онлайн търговия или изработване на уникални бижута.

Инвестиция в авариен финансов фонд

Аварийният финансов фонд е този, към който посягаме само в краен случай. Ако досега не сте си създали такъв, започнете веднага. Не е нужно да отделяте колосални суми от месечния си бюджет, но е задължително да отделяте редовно.

Най-лесно е с автоматичен превод от вашата сметка в друга, спестовна. Ако отделяте по 100 лв на месец, за година ще сте събрали 1200 лв. Ако приемем схващането, че кризите се повтарят на всеки 10 години, от предишната криза досега можехте да имате спестени 12 хиляди лева.

И все пак, от всички инвестиции най-важна остава инвестицията в здравето!