ЕК препоръча отваряне на вътрешните граници

Редица европейски страни вдигат от понеделник напълно или частично ограниченията за пътуване, въведени заради коронавируса. Европейската комисия препоръча отваряне на вътрешните граници от следващата седмица заради подобрението на епидемичната ситуация.

Гърция отваря границите си за чуждестранни туристи от понеделник, 15 юни. Отворена и без изискване за карантина ще бъде и сухопътната граница с България, но не и тази със Северна Македония, Албания и Турция.

ГЪРЦИЯ ДАВА СТАРТ НА ТУРИЗМА: Отправиха ли се българите на почивка в южната ни съседка?

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис откри днес официално туристическия сезон на остров Санторини.

„Тук съм, за да изпратя посланието, че Гърция е готова да посрещне туристите през лятото. Тяхното здраве и сигурност са наш най-голям приоритет”, заяви Кириакос Мицотакис.

В понеделник се подновяват и полетите от Италия, Испания и Нидерландия, като пристигащите ще се изследват на случаен принцип за коронавирус. При положителна проба ще се поставят под 14-дневна карантина. Пристигащите със самолет от останалите страни ще трябва да почакат до 1 юли.

Пътуваме до 16 държави в Европа без карантина

От 15 юни Франция отменя ограниченията по границите си за пристигащите от страни членки на Европейския съюз. Остава обаче карантината за идващите от Испания и Обединеното кралство. Френските власти позволиха преди 10 дни на кафенета, барове и ресторанти да отворят врати за посетители, но само навън. Времето през последните дни обаче е често дъждовно и много собственици на заведения не виждат смисъл да работят.

А трийсетина от най-прочутите френски ресторанти обявиха, че канят медиците, борили се срещу COVID-19.