По информация на NOVA арестите са свързани с масовия бой от почивните дни

Спецакция в Пловдив. По информация на NOVA има задържани. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви на брифинг, че те са 30. Част от тях са от агитките на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Пловдив). 

Масов бой вдигна пловдивската полиция на крак

От прокуратурата по-късно разпространиха информация за престъплението, което е извършено на 25 май. 29-годишен е задържан за лека телесна повреда, изразяваща се в порезна рана в областта на лицето и ръката на 17-годишен.

Двамата били част от групи, между които възникнал скандал пред заведение в града.  В едната от компаниите били десетина привърженици на футболен отбор в града, а в другата - граждани, сред които имало и двама полицейски служители. Те не са били на работа и не изпълнявали служебни задължения, подчертават от прокуратурата.

Първоначално между двете групи били разменени словесни реплики, които прераснали във физическа разправа. При скандала е пострадал 17-годишният К.К., който е бил в компанията на футболните привърженици.

Спецакцията в Пловдив е свързана и с масовия бой, който вдигна на крак полицията през почивните дни. Той стана на булеварда до пловдивския панаир. Разследва се и друго престъпление.

Главният прокурор и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Пловдив след три случая на грубо нарушаване на обществения ред и посегателство срещу личността.

На 11 юни в обществена баня в с. Песнопой, 21-годишен младеж нанася удари на 53-годишен жител на Пловдив. В следствие на побоя мъжът, който е бивш следовател, губи дясното си око. Пострадалият е настанен за лечение в болница. Във вторник  по искане на прокуратурата мъжът е задържан.

На 12 юни в районна на Пловдивския панаир след възникнал спор между група непълнолетни лица и жители на Арман махала се стига до масов бой, в който се включва дори и бременна в 6-тия месец жена.  Прокуратурата е привлякла като обвиняеми четирима непълнолетни за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди, а на други девет съдът е наложил наказания.

На 24 май на поляна до с. Рогош фенове на два пловдивски футболни отбора участват в предварително уговорен масов бой, който е заснет с мобилни телефони, а видео записи от него са разпространени в социалните мрежи.

Гешев увери, че има намерение да направи всичко възможно, независимо от социалния статус и етническия произход на извършилия престъпление, законът да бъде изпълнен.

„Целта на прокуратурата е към края на годината да има в различни нива на битовата престъпност различни намаления. Сигурни сме, че сме към правилния път и ще достигнем тази цел. Това са неща, които прокуратурата, съвместно с МВР, смятаме за недопустими, затова сме тук. Тези неща не трябва да се случват. Ако държавата не може да се справи с битовата престъпност и хулиганските действия, това означава, че трябва да я закрием и да си търсим други представители на съдебната и правоохранителната общност. Недопустимо е по този начин, безогледно да се нарушава обществения ред и извършителите да имат чувството, че няма да има последствия. Аз съм тук да ви кажа,  че  независимо дали става въпрос за роми, за лица с турски или арменски етнически произход, всички са български граждани и освен права, имат и задължения  към обществото. В сегмента, който касае прокуратурата и МВР, ние имаме твърдото намерение да направим всичко възможно, независимо за кой става въпрос, за милионер или за социално слаб, независимо от етническия или друг произход на извършителите, да приложим правилно и еднакво закона спрямо всички нарушители и извършители на престъпление”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Той разкри, че на територията на над 10 места се извършва специализирана полицейска операция. 

Софийска градска прокуратура се е самосезирала за записа, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов. Експертизата ще е в две направления - дали става въпрос за незаконно използвано средство, или е фалшифициран запис. Според Гешев, като гражданин, записването с телефони е превърнато в национален спорт.

 

 

"С това, което правим, генерираме скандали, с което даваме лош сигнал не към европейските ни партньори, а към българските граждани. Законът трябва да се спазва от всички', категоричен е главният прокурор.

На въпрос дали е бил заплашван, Гешев поясни, че това не е тема, която касае българските граждани. Той обаче бе категоричен, че е бил наясно със служебните си задължения и рисковете, които крият.

"Наясно съм какво искам, какви са целите ми и какви ще са последствията. Който го е страх от вълци, не ходи в гората. Никой не ме е карал да ставам главен прокурор", категоричен бе той.

За него Божков е просто обвиняем, който се укрива от властите. Прокуратурата все пак ще провери всички негови сигнали, тъй като е длъжна, добави Гешев.