В страната има 38 000 заразени и над 1500 починали

 38 хиляди заразени и над 1500 починали от коронавируса в Португалия. За разлика от съседна Испания, броят на случаите е в пъти по-малък. Така, за щастие, очакванията,  че пандемията в страната ще бъде смъртоносна, не се оправдаха.

Франциско Фонсека се занимава с тежка физическа работа - строи новия си бар на плажа. Истинско чудо, казва самият той, след като се възстановил от коронавируса след 7 дни на апаратна вентилация в изкуствена кома.

Почина фелдшерът с коронавирус, който напусна доброволно болницата в Шумен

Португалия не е пощадена от COVID-19, като страната има най-малкия брой интензивни легла на глава от населението в целия Европейски съюз. Но въпреки това стратегията ѝ е успешна налагане на блокада много рано и масово тестване. Докторите в централната университетска болница в Лисабон от месеци лекуват пациентите със стероиди, казва шефът на интензивното отделение доктор Амано Джермано. „Със стероидната терапия успяваме да намалим възпалението и подобрим респираторната функция на пациентите”, обясни медикът.

11 служители на паспортната служба в Пазарджик са заразени с COVID-19

Около 60 процента от пациентите на апаратна вентилация се лекуват със стероиди. Сред тях и тази 63-годишна жена, която напуска интензивното отделение само ден след като е приета в него. Ново проучване на Оксфорд установи, че това лечение намалява риска от смърт при хоспитализирани пациенти, а СЗО го нарече пробив. Според д-р Джермано, смъртността при пациентите в интензивното му отделение е едва 16 процента. „Имаме екип, който обикаля другите отделения, за да наблюдава пациентите. Правим ранни интубации и вентилация на пациентите, така че всеки с признаци на затруднено дишане и критерии за вентилация - не се бавим с интубацията и ги приемаме рано в интензивното отделение”, допълни медикът.

132 са новите случаи на коронавируса у нас, още 6 са починали

Докато други експерти смятат, че поставането на апаратна вентилация трябва да е последно средство, в университетската болница в Лисабон са на мнение, че тази интервенция работи по-добре по-рано. Със сигурност е била ефикасна за Франциско Фонсека, който се надява, че сега, когато е здрав, туристите ще се върнат в Португалия и бизнесът му ще потръгне отново.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.