След репортажа от Агенцията по храните направиха проверка и откриха множество нарушения

Затвориха кухнята, снабдявала някои от най-големите болници в София с храна с изтекъл срок на годност. След разследването на Вероника Димитрова, прокуратурата и агенцията по храните влязоха във фирмата и откриха още продукти с изтекла годност.

Фирма доставяла развалена храна в най-големите болници в София (ВИДЕО)

Наслоена мазнина, мръсотия, черупки от яйца и всякакви други отпадъци по пода - това са открили проверяващите в кухнята, която приготвя храната за пациентите на „Пирогов” и други столични лечебни заведения.

„Има груби хигиенни нарушения, основното е изключително лоша хигиена на помещения и технологично оборудване. Има констатиран технологичен безпорядък,както и разпилени храни, непочистени зеленчуци, както и смесване и неспазване на поточност на процесите”, каза Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните.

Инспекторите са открили и продукти с изтекъл срок на годност. Имало и такива, чиито произход е бил напълно неясен. „Имало е пакетирани варива с изтекъл срок на годност. Вчера, когато са отишли колегите, в обекта е имало ограничено количество суровини, но не е имало достатъчно записи, които да показват произхода на тези суровини. Просто е недопустимо да се предлагат такива храни на пазара”, посочи още Иванова.

 

 

„Киселото мляко е с изтекла годност, с мухъл отгоре. Карат ни да го обираме и да правим застройки с развалено мляко, те направо се пресичат. Пилешкото месо понякога много мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш обаче, просто вкусът си остава”, каза Мария Монтоя, която  е част екипа, който доскоро е приготвял болничната храна.

Заради грубите нарушения и опасната храна, кухнята вече е затворена.

„Считано от днес, обектът ще бъде с преустановена дейност, докато не си отстрани всички несъответствия и докаже, че е създал условията и организацията, за да произвежда безопасна храна”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните.

Ще поскъпне ли храната при доставка до дома?

Преди бившите готвачи да направят скандалните разкрития, кухнята е проверявана само рутинно. Тогава не са били открити нарушения. От Агенцията по безопасност на храните обаче са изненадани, че въпреки  десетките оплаквания на лекари и пациенти, нито от „Пирогов”, нито от „Шейново” е подаден сигнал за нередностите.

„Наиситна съм силно озадачена от тази ситуация. До момента, ние не сме получили нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект, нито от това болнично заведения, нито от други обекти, където се доставя храна от тази фирма”, посочи Бистра Иванова.

 

 

„Документите относно некачеството на фирмата, вече са един класъор. Има вскиденвни обаждани от абсолютно всички клиники”, каза Цветелина Евтимова, главна сестра на „Пирогов”.

Инспекторите ще проверяват и всички други обекти, за които фирмата готви по спечелени обществени поръчки. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.