Тина Ивайлова с разследване в пункт във Велинград

Как се прави фиктивен годишен технически преглед на автомобил? Възможно ли е автомобил без спирачки, гърне и с куп други неизправности да получи стикер? Разследване на NOVA доказа, че това е възможно – пункт във Велинград на фирма „Чепино-Автотранспорт ЕООД“ със собственик Димитър Беев и управител синът му - Красимир Беев. Мотото на фирмата е „Лесно и веднага“. Оказа се, че тук дори автомобили за бракуване минават преглед лесно, веднага и без проблем.

Затягат контрола в пунктовете за технически прегледи на коли

Подставено лице също получи стикер с кола без ръчна и задни спирачки. Автомобилът няма стикер, но преди време, когато е бил изправен, е минал преглед. Сега обаче това не е така, но от комисията в пункта във Велинград дори не си правят труда да проверят в системата дали превозното средство има преглед.

По време на прегледа, извършен пред скритата камера, се вижда как председателят на комисията  поставя кабел от уреда, който измерва температурата на маслото и оборотите на двигателя, без  въобще да го включи. А би трябвало да го свърже със захранването за  запалката, което по-късно разбираме, че изобщо не работи.

Залепят стикер за преминат преглед, преди  колата да е минала на валовете за проверка на спирачките. Вижда се също, че при натискане  на спирачките, единият стоп не работи и  колелата се въртят  свободно на валовете. Това означава само едно: автомобилът няма спирачки. Липсва  едната чистачка, гърнето е разкачено.

Шофьори с изтекли документи и без преминат психотест превозват ученици

Минути след това колата ни ще бъде прегледана от друга комисия. Започва акция на сектор „Икономическа полиция” - Пазарджик. На място пристигат и експерти от Изпълнителна Агенция „Автомобилна администрация“ - ДАИ, служители на Инспекцията по труда и „Пожарна безопасност”.

Проверката показва, че освен колата на подставеното лице, технически преглед в същия ден са минали още 10 неизправни автомобила.

Собственикът на пункта Димитър Беев твърди, че всички прегледи се извършват прецизно и в рамките на закона.

Преди близо две години в пункта е имало подобна акция, отново на „Икономическа полиция”. Има и образувано досъдебно производство в Районната прокуратура във Велинград. Експерти от ДАИ признават, че още тогава са имали основание да отнемат лиценза на пункта. Това обаче не се е случило.

Става ясно, че в пункта дори данните на автомобилите не се въвеждат в единната система на ДАИ, както е по закон, а се качват на специална флашка. Освен това, в обекта липсва основна противопожарна техника, за което също ще бъде съставен акт на собственика.

Готвят революционни промени за техническите прегледи на колите

Справка в Търговския регистър показва, че фирмата на която се води пункта, е със запорирани дялове. От управата му обаче се оплакаха, че инспектори от ДАИ упражнявали „смазваща репресия” върху тях.

Управителят Красимир Беев твърди, че не знае че при тях голяма част от автомобилите минават фиктивно. Минути след появата му в пункта разбираме, че е опитал да скрие от полицаите флашката, с която се работи. Огледът продължава, но Беев вече е с белезници, за да не прави опити да укрива веществени доказателства.

По-късно се извършва и втори преглед на автомобила, но той вече не минава лесно и веднага. Всъщност, изобщо не минава, а първият преглед е обявен за фиктивен.

Институцииите искат нов закон за движението по пътищата

Районната прокуратура във Велинград вече втора година събира доказателства след първата акция в пункта за технически прегледи на Красимир Беев. Увериха, че ни делото скоро ще приключи. Остава въпросът: ще бъдат ли повдигнати обвинения или случаят ще бъде прекратен?

Освен с арест на управителя, разпити и изземване на документи, настоящата акция приключва и с два спрени канала в пункта. Причината е липса на обозначителни знаци  и маркировка. Отново е образувано досъдебно производство.

За никого не е тайна, че фамилията Бееви притежава автобуси и дълги години държеше обществения транспорт в Пазарджик и областта. Част от автобусите са паркирани в пункта.

Кои са фамилия Бееви? Собственикът на пункта - Димитър Беев, и управителят –неговият син Красимир Беев, и преди са се сблъсквали с нашето правосъдие. Само че за укриване на данъци. Димитър Беев има още един син - Фидел Беев. През 2003 г. той е избран за кмет на Велинград, но през 2004 г.  прокуратурата в Пазарджик му повдига обвинение за това, че е доставял горива на общински обекти и­ детски градини за над 140 хиляди лева. Осъден  е, докато е депутат в 40-ото Народно събрание.