В световен мащаб епидемията не отслабва

Повече от 1 милион случая на коронавирус са били отчетени само в последните 4 дни. Регистрираните заразявания вече са над 16 милиона. Световната здравна организация определи пандемията от коронавирус като най-тежкото извънредно положение, пред което някога се е изправяла.

Италия планира да въведе бързи тестове на летищата

Дори държави, давани за пример в овладяването на епидемията отчитат тревожни тенденции. Германската провинция Бавария затвори ферма, в която бяха открити над 140 работници с коронавирус. Премиерът предупреди за опасност от втора вълна на болестта.

"Предупреждавахме редовно за опасността и за съжаление се оказахме прави. Коронавирусът не си е отишъл. Дори в Германия, където ситуацията е по-стабилна, отколкото в други страни. Основната причина е неразумно поведение и безотговорност. Пренебрегват се хигиенните мерки", смята премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Туристи от 5 страни влизат у нас само срещу отрицателен PCR тест

В Испания се опитват едновременно да ограничат множеството локални огнища на заразата и да спасят туристическия сезон. Сериозен удар по надеждите на бизнеса беше нанесен с въвеждането на карантина за всички туристи, които се връщат от Испания във Великобритания. Местните власти предупредиха гражданите, че ситуацията може да стане и още по-лоша.

„Изправени сме пред 10-те най-важни дни от лятото. Ако продължим със сегашните нива на забавления и социален живот, ще трябва пак да се върнем към карантината”, предупреди премиерът на Каталуня Ким Тора.

А премиерът на Великобритания поиска от гражданите да се погрижат за физическата си форма, като начин да преборят коронавируса. Борис Джонсън каза, че е прекарал болестта тежко, защото е бил прекалено дебел.

Ново огнище на коронавирус във ферма с български работници в Бавария

"Когато се оказах много болен и се озовах в интензивното отделение, бях с наднормено тегло. Висок съм метър и 78 и когато пресметнеш става ясно, че бях прекалено дебел", заяви британският премиер.

Джонсън настоява за нещо, което и много лекари предупреждават - затлъстяването е един от факторите, които пречат на организма да се бори с COVID-19. Премиерът използва разходките с кучето си като форма на фитнес.

"Постепенно подобрявам физическата си форма. Не искам да правя гръмки изказвания, защото съм в самото начало, но откакто се преборих с вируса съм отслабнал над 6 килограма.", сподели той.

Джонсън казва, че свалянето на излишните килограми освен полезно е и приятно, защото дава усещането за повече енергия през деня.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.