С него се откриват малки количества протеин, който е повишен при хора със заболяването

Кръвен тест може да открие болестта на Алцхаймер в най-ранния стадий и години преди появата на симптомите, сочат проучвания в САЩ и Швеция. Тестът открива малки количества протеин, който е повишен при хора със заболяването, предаде БГНЕС.

Откриха средство за борба с рака и болестта на Алцхаймер

Изследователите откриха, че измерването на този протеин - p-tau217, може да диагностицира много ранен стадии на болестта на Алцхаймер с 96% точност. Експерти твърдят, че с повече изследвания експерименталният в момента тест може да се превърне в средство, което лекарите могат да предложат и на пациентите без симптоми.

Негативните мисли увеличават риска от деменция

В момента болестта на Алцхаймер се диагностицира с помощта на комбинация от тестове за памет и сканиране на мозъка, след като симптомите вече са се появили. Идеята за кръвен тест за деменция не е нова, но тези две най-нови проучвания дават най-ясната индикация, че протеин, свързан с болестта на Алцхаймер, може да се използва за диагностициране на засегнатите на много по-ранен етап. Ранната диагноза е важна, защото може да предложи повече възможности за лечение на болестта.

Сън над 9 часа на нощ може да е ранен признак за деменция

Болестта на Алцхаймер уврежда паметта и другите познавателни способности, като разрушава връзките между нервните клетки в мозъка. Смята се за агресивно и необратимо дегенеративно заболяване.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.