Те настояват за по-добри условия на труд

Медицински сестри опънаха палатков лагер пред Министерство на здравеопазването. Те настояват за по-добри условия на труд, които включват по-малко извънредни часове. Сестрите заявиха, че изнемогват заради кризата с коронавируса и липсата на кадри. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Има отделения, които работят с едва три сестри и все пак съществуват. Извънредният труд невинаги се плаща”, коментира Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.

Жена нападна медицинска сестра в Шумен

„В случая пациента остава без здравна грижа. И докато целият български народ не го осъзнае, няма да има промяна”, каза Веселина Ганчева от Синдиката.

Медицинските специалисти са недоволни и от факта, че не участват в подписването на Националния рамков догово. В него имало дейности, за които се плаща само на лекарите и зъболекарите, а тяхната работа не фигурирала никъде.

„Анексът, който е подписан с НЗОК ще доведе до увеличаването както на  месечните прогнозни бюджети на лечебните заведения, така и на клиничните пътеки с 10 %. Тези средства изпълнителните директори могат да ги насочат за формиране на добрите възнаграждения”, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Малко след 19:00 ч. той отиде при сестрите, за да разговаря с тях. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.