Правителството предвижда да отдели същата допълнителна сума и за месец октомври

Правителството отпусна поредна порция помощи за справяне с кризата, породена от коронавируса. Отпуснатите средства са главно в две направления - пътна инфраструктура и помощ за пенсионерите. За нови пътища бяха отпуснати 379 млн. лв., а за това възрастните хора да вземат 50 лева повече върху пенсиите си - 106 млн. лв.

И през следващия месец всички пенсионери ще получат 50 лв. отгоре върху пенсиите си. Те вече взеха сумата веднъж през август. Разчетите са пари да има и през октомври. Средствата са осигурени от държавния бюджет. „Това са 106 млн.  за абсолютно всички пенсионери, за абсолютно всички пенсионери по 50 лв., така че още днес ще бъдат заредени сметките на НОИ”, обяви премиерът Бойко Борисов.

Над 2 милиона пенсионери получават допълнителни 50 лв. за август

В профила си в социалната мрежа лидерът на БСП Корнелия Нинова разкритикува помощта. 50-те лева за пенсионерите били подигравка. Нинова предложи пенсиите да бъдат преизчислени с нов коефициент на средноосигурителния доход.

 

И още от днешните решения на кабинета. 379 млн. лв. отиват за първокласния път от 69 км между Видин и Ботевград.  Общата му дължина е над 165 км, като ще е основен за Северозапада. „В новия европейски бюджет успях да се преборя и допълнително 200 млн. евро идват за Северозапада. Тази отсечка Ботевград –Мездра – Враца – Монтана - Видин ще е като една пълноводна река, по нея ще се върнат хората и бизнеса”, допълни Борисов.

Пари и за църквата. 400 хил. лв. ще отидат за основен ремонт на девическия манастир „Света Петка” в село Копривец, община Бяла. С малко над 4 милиона лв. ще се ремонтират пътищата Катунци – Враня и Катунци – Златолист. Те са в близост до Мелнишките скални пирамиди, а в по-добрата пътна инфраструктура премиерът вижда възможност за туризма.  „Огромен потенциал, хиляди, милиони хора сигурно минават, десетки хиляди, тъй като в този регион в Петрич, знаете че освен огромни археологични находки, освен пътя между църквата на баба Ванга и искаме целият този комплекс да бъде вързан”, обясни още Борисов.

Днешното заседание на кабинета отново се проведе дистанционно. С Борисов беше единствено финансовият министър Кирил Ананиев, а другите членове на кабинета участваха чрез видеовръзка.

Вече над 2 милиарда лева са средствата, отпуснати от кабинета през лятото за справяне с кризата, породена от коронавируса. Увеличени бяха заплати, беше дадена помощ на някои от най-пострадалите от вируса сектори, заделени бяха средства и за пътища. Именно там отидоха най-много от отпуснатите пари – над  738 млн. лв. с тях ще се работи по магистралите и по някои от ключовите отсечки между градовете.

Много пари отидоха, както за хората, които са на първа линия в справянето с коронавируса, така и за вдигане на заплати. 50 –те лв., които ще получават пенсионерите в рамките на 3 месеца ще струват малко над 318 млн. лв. за увеличение на средствата за медици и стоматолози отиват 126 млн. лв. а за по-високи заплати в администрацията – 92 млн.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.