Екип на NOVA провери в Добринище

Как тече подготовката за първия учебен ден у нас, провери репортерът на NOVA Антон Чавдаров в Добринище. Единственото училище там е от многото в страната, където материалната база е още едно предизвикателство пред справянето с пандемията.

Какви мерки срещу COVID-19 ще предприемат в европейските училища?

Преди първият учебен звънец в единственото училище в Добринище кипи познатата подготовка. Боядисват се стените, а дворът се почиства. За първи път в 150-годишната си история, училището включва в обичайната си инвенитаризация и дезинфекция.

"Тъй като се надяваме все пак учебната година да започне присъствено училището се подготвя да осигури всички необходими мерки и средства да нямаме опасност за разпространение", споделя Зорка Шуманова - директор на ОУ "Св.Климент Охридски".

За есенните предизвикателства училището в Добринище се готви цяло лято. Мислено се отиграват всякакви варианти, както и най-трудният – как да няма струпвания на деца. В тази връзка училището има голямо предимство, което само до преди година се считаше за голям недостатък - а именно малкият брой ученици. За тях сградата предлага много класни стаи.

При какви правила ще започне новата учебна година? (ВИДЕО)

В Добринище вярват много в дисциплината на възпитаниците си. И се надяват всяка една инструкция от образователното министерство да се превърне в закон дори и за първолаците.

В скромното училище са готови и за големите проблеми, които всички се опасяват, че есента може да донесе. Ако в класовете се появи заразен ученик, веднага ще се прилагат мерки.

МОН и МЗ определиха мерките за безопасност в училищата

"Веднага ще се вземат мерки с РЗИ, след което те ще трябва да си поемат случая и да карантинираме веднага зоните и хората, които са имали контакт с детето или служителя на училището, който е установен с вируса", обясни кметът на Добринище Петър Галчев.

А децата с нетърпение чакат първия учебен ден, който идва след твърде дълга раздяла с приятелите. В Добринище всички се надяват периодът през пролетта да е бил последната COVID- ваканция.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.