Темата коментират доц. Татяна Буруджиева и Васил Тончев

С идеята за Велико народно събрание управляващите опитват да покажат, че отговарят на исканията на протестите. Тази теза изказа в ефира на „Здравей, България” политологът доц. Татяна Буруджиева.

„От началото на протестите ГЕРБ прави различни стъпки, за да покаже, че отговаря на протестите. Една от тях беше предложението за ВНС и промени в Конституцията. С поредната смяна на министъра на правосъдието, мисля че дебатът няма да спре”, заяви още тя. 

Според социолога Васил Тончев управляващите имат реалните шансове да съберат необходимите гласове за отваряне на процедурата по обсъждане на промените, която продължава до два месеца.

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова конституция и за Велико народно събрание

„Относно предложенията, които са направени – Бойко Борисов или ГЕРБ са извадили неща, които отдавна се замитат под килима и са доста популярни у нас. С изключение на двe мерки – ВНС, за което мненията са разполовени, и другата – да се избира президентът от парламента, а не директно, останалите получават квалифицирано мнозинство”, обясни Тончев на въпрос има ли смисъл от започването на процедура, предвид факта, че БСП и ДПС няма да подкрепят предложенията.

Буруджиева е на мнение, че дебатът е необходим. „След категоричното разделение, което настана в нацията – не само между хората и партиите, а и между институциите, той е необходим, за да се върви напред”, посочи политологът.

Тя обясни, че основният аргумент на ГЕРБ ще е, че те започват дебата, който ще предизвика промените. „Дали тяхното предложение за ВНС ще бъде прието не е след изявлението на ДПС. Те не са партия, която отстъпва от мнението си. От друга страна Карадайъ неслучайно публикува извадки от речта на Ахмед Доган преди да се формира партийната позиция. В тях ключовата дума е рестарт, точно като тази на Борисов. Това е едно поле, на което те могат да започнат дебата”, каза още Буруджиева.

Повече гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.