Кинга Себастиан е вписана в рекордите на Гинес и е в процес на издаване на първата си книга

Световноизвестна инструкторка по канго джъмпс беше на посещение в София, за да проведе ежемесечните си тренировки у нас. Кинга Себастиан е с повече от 18-годишен опит в спорта, вписана е в книгата на рекордите на Гинес и е в процес на издаване на първата си книга.

„Канго джъмпс е моят живот. Винаги нося обувките си с мен. Аз съм на 47 години, имам 2 деца и канго джъмпс е единствения спорт, който ме поддържа във форма и в добро здраве. Препоръчвам го на всеки, защото зарежда с много емоция, щастие и ти дава всичко, от което имаш нужда. Създава едно голямо семейство”, споделя Себастиан.

Ентусиасти практикуват йога на красиви места и почистват боклуците там

Тя е професионален инструктор по канго джъмпс със спортно и кондиционно образование. Успява да наложи спорта в различни държави - Румъния, България, Швеция и Сърбия.

„България е моят втори дом. Идвам тук често, за да мога да водя часове и да обучавам нови инструктори. Интересът е огромен и вече има класове във всеки голям град в страната”, обясни Кинга.

Първоначалната идея на спорта била да се използва за рехабилитация. Създателят Денис Невил направил първите такива обувки в Канада, след което се установило, че те са подходящи и за фитнес тренировки, както за жени, така и за мъже.

"България Спортува" дари 4 фитнес уреда за хора с двигателни увреждания

„Канго джъмпс започнало като рехабилитационни упражнения, след което се въвеждат и аеробни упражнения, които се делят на 4 групи - канго удар, канго сила, канго запознанство за децата и канго джогинг. Ако имаш обувки вкъщи или във фитнеса, ще ти е достатъчен 1 час за пълна тренировка”, обяснява Кинга Себастиан.

Съветът на инструкторката е винаги да се използват само оторизирани продукти. Често избирането на евтиния вариант може да навреди на тялото ви. Обувките са специално създадени, като подобряват и предпазват гръбначния стълб, колената и глезените.

„Ние сме доктори и сме отговорни за нашите клиенти, за това много внимавайте с избора на инструктор. Обувките тежат 4 кг и затова ние горим повече калории от упражняващите други спортове. Горим 80% повече, отколкото ако сме без обувките. За 1 месец, ако тренирате по 3 пъти седмично, ще изгорите около 10 килограма. Ще имате едно красиво тяло, за много кратко време”, смята Кинга Себастиан.

Миналото лято тя е вписана в книгата на рекорди на Гинес.

„Любимата ми история от спорта е, когато миналата година в Румъния, заедно с българския отбор и много други от цял свят, станахме 1657 души, които скачаха едновременно. Представителите на Гинес бяха там и успяхме да направим най-мащабната тренировка по канго джъмпс”, похвали се инструкторката.

След дългогодишния си опит, Кинга решава да направи мащабно проучване, със съдействието на няколко други лекари, за да установят колко полезен може да бъде този спорт.

„През 2019 г. с трима доктори направихме проучване върху специалните обувки, за да видим ефективността на спорта. Участваха 80 човека с различни заболявания - проблеми с гръбнака, колената, глезените, сърцето и хора с диабет. Тренирахме с тях по 3 или 5 пъти седмично в продължение на 6 месеца, след което имахме изумителни резултати. Някои станаха по-високи заради позицията, в която стоиш в обувките, други подобриха метаболизма си. Това са нещата, които бих искала да напиша в книгата си, за да покажа как канго джъмпс може да промени живота ти”, разказва Кинга Себастиан.

Повече гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.