Инцидентът е станал във великотърновското село Миндя

10-годишно момченце е в болница, след токов удар на площадка за игра. Инцидентът е станал във великотърновското село Миндя в петък. Момченцето е допряло ограда под напрежение след повреда в осветително тяло, монтирано над баскетболен кош.

Повече от 20 години уличната лампа в село Миндя функционира без проблем. В края на миналата седмица, обаче, при  игра на баскетбол 10-годишно дете неволно се хваща за стълба. Следва токов удар. 

„Около 21 часа ни се обадиха, че Христомир е бил ударен от ток. Веднага с мой приятел дойдохме на мястото. По дланите имаше мехури от изгаряния, и по гърдите. ”, разказа Николай Гагов - бащата на пострадалото дете.

Мълния подпали къща в Мездра (ВИДЕО)

„Една майка беше до детето и му държеше ръчичката. Останах до него, а мой приятел извади фазомер и видя, че наистина има ток по мантинелата, която е основата на баскетболния кош”, каза още той.

Лампата е поставена на импровизиран стълб от мантинела. Към нея е закрепен и баскетболният кош.

„В момента състоянието на детето е добро. Има изгаряния по ръцете, по гърдите и по краката. Днес ще го изпишат от болницата”, допълни бащата на пострадалото дете.

„Съжалявам за случилото се. Извинявам се и на родители и на близките на детето”, заяви кметът на село Миндя Иван Иванов.

„Аз съм кмет и кметски наместник, в зависимост от закона, от 2003 г. Кошът съм го заварил още оттогава. Единствено сме подменяли елементи и сме го боядисвали преди години. Няма документи за поставянето му”, посочи той. И допълни: „Смятам, че след като има такъв инцидент, нещата не са според изискванията”.

От фирмата, поддържаща уличното осветление, заявиха че вече са отстранили проблема.

„Щом е светела, значи правилно е била подвързана. Възникнал е някакъв дефект. Но като съоръжение трябва да се постави на стълб. Навремето така са го решили и това е дало предпоставка да стане това нещо”, заяви инж. Георги Гугучков – представител на фирмата поддържаща уличното осветление.

Лампата и баскетболният кош ще бъдат отстранени и заменени с оригинален стълб за улично осветлени и професионален кош. А семейството на пострадалото дете е категорично, че ще търси - първо психолог за детето, а след това - правата си в съда. Няма опасност за живота на 10-годишното момче. Днес то ще бъде изписано от болницата. 

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.