Темата коментира д-р Гергана Николова

„Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста”, обясни в студиото на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС Гергана Николова.  

155 новозаразени с COVID-19 у нас

Според д-р Николова, за да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент.

„Това трябва да се случи, за да можем да лекуваме и карантинираме пациента, ако се наложи. Това е много важно условие, за да спрем развитието на заболяването”, посочи още медикът.

Доц. Кунчев: Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини

Николова е на мнение, че трябва да има работещ алгоритъм. „В София откриха център към Инфекциозна болница. Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти”, запита лекарят.

Според нея здравното министерство трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите. „Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях”, каза още тя. 

Целия разговор с д-р Николова гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.