Много българи отново щурмуваха Одрин за съботно-неделен пазар

Интензивен трафик през турската граница. Тази сутрин се стигна до изчакване в продължение на часове. На ГКПП „Капитан Андреево” миналият уикенд се изви километрична опашка от автомобили. Много наши сънародници щурмуваха Одрин за съботно-неделен пазар. Толкова беше засилен интересът, че кметът на града дори излезе с призив на български туристи да носят предпазни маски и да спазват хигиена и социална дистанция.

Интензивен трафик при "Кулата", "Лесово" и на границата с Румъния

Пътуванията към Турция започнаха още в петък, който е пазарен ден. Освен за пазар, сънародниците ни пътуват и с цел екскурзия. В събота сутрин чакането за преминаване от и към Турция отне часове. Стотици автомобили очакваха да преминат още от рано сутринта и в двете посоки. От „Гранична полиция” отвориха максимално много трасета, за да стане преминаването по-бързо. 

 

 

Към обяд трафикът продължи да бъде интензивен. Напрекъснато пристигаха хора, които пътуват към Турция. На територията на граничния пункт към обяд имаше стотици автомобили.

В петък срещу събота пътуващите бяха блокирани около 4-5 часа заради срив в системите на турската граница. През последните седмици това се случва често.

СЛЕД ТЕХНИЧЕСКИ СРИВ: ГКПП “Капъкуле” отново отвори

След няколко месеца ограничения по границата, от началото на септември Турция е една от малкото страни, към и от която пътуването е без никакви рестрикции. И хиляди тръгнаха на път. Само през последния уикенд 60 хиляди души са преминали през "Капитан Андреево" - "Капъ куле".

 

„За предходната седмица за дните петък, събота и неделя преминаха над 60 000 пътници и близо 15 000 превозни средства в двете посоки. Това беше най-натоварената седмица. Очакваме подобни цифри и през този уикенд”, обясни зам.-началникът на ГКПП „Капитан Андреево” Яни Пейчев. В петъчния ден преминалите южната ни граница са над 4 000.

Част от пътуващите отиват на екскурзия или почивка, но огромният поток е от хора, тръгнали на пазар. Пътуват и куфарните търговци, а предпочитаните стоки са от плодове и зеленчуци до мебели и строителни материали.

След пандемията цените в Турция са още по-ниски от преди, тъй като лирата е рекордно евтина. А турските власти призоваха гостите да спазват противоепидемичните мерки с плакати на български. В Турция носенето на маски е задължително и на открито.

Подробности гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.