Сен Тропе става популярно през 60-те години на миналия век благодарение на Брижит Бардо

На регата в Сен Тропе! Петя Желева ще ни разходи из местата, където човек се чувства като герой от филм! Сен Тропе става популярно през 60-те години на миналия век благодарение на Брижит Бардо. Буквално като декор от филм, красивото рибарско селище привлича годишно близо 6 милиона посетители.

Ще отнеме ли коронавирусът титлата за най-посещавана страна в света на Франция?

Цветните пейзажи, хубавата храна и многото слънце са причина тук да почива не само световният елит, но и Сен Тропе да бъде арена на голям брой светски, спортни и културни събития. Едно от тях успя да зарадва и тази година любителите на луксозните лодки.

Дори COVID-19 не попречи на 22-тото издание на престижната регата на Сен Тропе да събере близо 300 от най-елитните плавателни средства. Като красив финал на всяко лято духът на страстта към морето празнува. И тази година, въпреки COVID-19, емблематичната регата на Сен Тропе даде среща на модерни яхти редом до лодки, част от историята.

Класирани по категории, според вид, клас и размер, лодките мереха сили през последните 14 дни.  В Сен Тропе място има и за женската стихия. За Шарлот 8-метровата  „Ева” е не само начин на живот, но и синоним на свободата.

Бриджит Бардо: Никога не плача пред хора (СНИМКИ)

„Баба ми имаше къща в Бретания, така че прекарвах всички ваканции там. Логично започнах да се занимавам с ветроходство. Хареса ми! Имахме малък катамаран. Децата на моята възраст караха велосипеди и тротинетки, а аз катамаран. Обожавах го! Качвах се на него и потегляхме към морето и свободата....Винаги съм знаела, че ще правя това”, сподели тя.

Много от лодките в регата са буквално част от историята. „Ева” е единствената подобна лодка по рода си. Конструирана през 1906 г., през годините тя е била многократно изоставяна, реставрирана и препродавана, за да се рее днес по вълните на Сен Тропе, управлявана основно от дами.

В Сен Тропе е трудно да не се почувстваш като герой от филм. Полицейски или романтичен, през годините цветното рибарско селище е декор на десетки кино продукции, а духът на симпатичния комик Луи дьо Фюнес живее и до днес в града.

Идеята да създаване на „Полицаят от Сен Тропе” хрумва на кинорежисьора Жан Жиро. По време на почивка в курорта крадци задигат видеокамерата му от плажа. Жиро се оплаква за кражбата в местното полицейско управление, но от там му отвръщат, че не се занимават с дреболии. Така през 1964 г. режисьорът решава да осмее полицаите от Сен Тропе във филм. Кино комедията става толкова популярна, че налага създаването на шест допълнителни серии.

Бриджит Бардо навърши 83 г. (СНИМКИ - ПРЕДИ И СЕГА)

Най-популярната жандармерия във Франция, която познаваме от филма “Полицаят от Сен Тропе” днес посреща посетители като музей. Срещу скромната сума от 4 евро могат да бъдат видени над 3000 експоната, сред които и оригинален сценарии от култовата филмова поредица, която не успява да се реализира заради смъртта на актьорът-комик Луи дьо Финес.

Брижит Бардо е само на 22 години, когато пристига в Сен Тропе, за да снима „И Бог създаде жената”. Роля, която й отрежда водещо място в мъжките фантазии. Бардо се влюбва безумно в рибарското селище и мечтае за собствено имение. Години по-късно купува “La Madrague”, чийто стени пазят спомени за луди дни и нощи на редица знаменитости.

Днес Бардо предпочита компанията на многобройните си домашни любимци, а Сен Тропе е все така притегателна сила за милиони посетители от целия свят дошли да премерят луксозни возила и атрибути или просто да се полюбуват на слънчевата архитектура с тюркоазени плажове.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.