Станислав Генчев заложи в повторния си дебют на именно на Ману на върха на атаката

Шампионът Лудогорец реализира три гола при визитата си на ЛАСК в Линц, но регистрира загуба с 3:4 в епичен втори мач от груповата фаза на Лига Европа. „Орлите” губиха с 1:4 до 56-ата минута, но влезлият като резерва Каули Оливейра вдъхна увереност на българите и вдъхнови отбора за още голове. С хеттрик за „орлите” се отличи Елвис Ману, който вкара и трите гола за Лудогорец, но два гола на Хюсеин Балич (2’ и 56), Андреас Грубер (12) и Марко Рагуж (34) донесоха победата за австрийския тим над „зелените” от Разград. Домакините доиграха мача с 10 човека, след като Лукас Гъргич беше изгонен в 72-ата минута.

Станислав Генчев заложи в повторния си дебют на Елвис Ману на върха на атаката, след като българският отбор е раздиран от кадрови проблеми в нападение, след като Клаудиу Кешеру и Ихинио Марин са с контузии, както и Кирил Десподов, който се контузи през първата част на дуела с Антверп. На вратата бе избран Пламен Илиев, а квартетът пред него беше изграден от Сисиньо, капитанът Моци, Вердон и Недялков. Сантана, Баджи и Анисе пък бяха тримата халфове, които помагаха Текпетей и Янков за атаките на "орлите" от Разград.

Атаката на ЛАСК ще бъде водена от младия талант Марко Рагуж, който ще бъде подпомаган от Хюсеин Балич и Андреас Грубер. В халфовата линия ще действат Рейнолд Ранфтл, Лукас Гргич, Петер Михорл и Андрес Андраде. Тройката в защита ще бъде Филип Визингер, Петер Филипович и капитанът Гернот Траунер. На вратата е Алекс Шлагер.

Бърнард Текпетей бе въвлечен в първия удар към една от двете врати, но ударът му беше блокиран. Целият отбор на "орлите" беше изнесен много напред след това нападение и при ответната атака домакините откриха резултата. Сисиньо покри засадата и  Хюсеин Балич нанесе отличен изстрел с десния крак и не остави шансове на Пламен Илиев. След 11 минути игра ЛАСК получи свободен удар, а ударът на Грубер се отби в стената и топката продължи в наказателното поле за Михорл. Той стреля мощно с левия крак, но Илиев изби в корнер. При следващия ъглов удар ЛАСК удвои резултата. Ъгловият удар перфектно бе отигран, след като топката бе центрирана по земя към дъгата на наказателното поле. Двама играчи на австрийците прескочиха топката, а Андреас Грубер с левия крак матира Илиев - 2:0.

След четвърт час игра обаче Лудогорец направи първото си по-стабилно нападение и върна един гол. Елвис Ману бе изведен прекрасно зад защитата на ЛАСК след пас от Алекс Сантана и "очи в очи" срещу вратаря на домакините Шлагер не сбърка - 1:2.

В 23-ата минута Михорл достави добре от корнерв наказателното поле на Лудогорец, а Петер Филипович стреля опасно с глава, но за българско щастие топката прелетя встрани от вратата на Пламен Илиев - аут. Две по-късно дойде центриране отдясно в наказателното поле за българите, а Баджи опита да изчисти с десния крак. Причудливо топката обаче се отби в левия му и премина опасно встрани от родната врата.

Грандиозен пропуск за Лудогорец дойде след половин час игра. Доминик Янков нахлу в наказателното поле на ЛАСК, но се засуети да стреля. След рикошет топката се озова в Елвис Ману, който не успя да се завърти и да бие, за да подаде назад към Алекс Сантана. Дошлият от Ботафого халф стреля силно с левия крак от 12 метра, но встрани от вратата, пазена от Шлагер - аут. В 34-ата минута домакините реализираха трети гол. Андраде получи остър пас вляво, а Моци покри засадата. Андраде центрира към Рагуж, който от легнало положение с левия крак прати топката техничко в българската врата - 3:1.

Четири минути преди края на първата част Вийзингер действа много агресивно към Доминик Янков, но реферът подмина фаула. Последва мощен удар от дистанция на бранителя на "черно-белите", а Пламен Илиев не улови в първия момент топката, но след това поправи неточността си. По-рано през първата част Вийзингер получи жълт картон, като действието му спрямо Янков можеше да бъде наказано и с втори картон.

Второто полувреме стартира с шанс за ЛАСК. Балич бе изведен вляво и надбяга Сисиньо. Нападателят на ЛАСК реши да стреля с левия крак, но крайно неточно аут. В 55-ата минута Грубер получи пред наказателното поле на Лудогорец. Единият от голмайсторите за домакините бе маркиран от Вердон и си бутна встрани, за да последва удар с левия крак, но Моци блокира и топката отиде в корнер. След него и серия от рикошети Балич вкара четвърти гол за ЛАСК - 4:1.

В 66-ата минута Гъргич пое топката и стреля, но Илиев улови. В последвалата атака Ману намали резултата, след като бе изведен зад австрийската отбрана  прекрасно от Сантана и сам срещу стража на ЛАСК не сбърка - 2:4.

В 72-ата минута Илиев хвърли с ръка перфектно топката вдясно за Каули. Резервата пусна за Ману, който му върна успоредно с пета. Каули подаде на Ману, който стреля към вратата, а Гъргич блокира изстреля на Ману с ръка и бе изгонен от съдията, гарнирано с дузпа за българите. Ману стреля перфектно и направи резултата 3:4.

Миг по-късно бранителят Сисиньо нахлу в наказателното поле на ЛАСК и бе затворен некоректно от Вийзингер, но испанският рефер не отсъди втора дузпа за "орлите". Домакините създадоха страхотно контранападение в 81-ата минута, а Егещайн получи вдясно пред полето на "орлите". Последва техничен диагонален удар от резервата на ЛАСК и топката профуча на сантиметри край десния страничен стълб на Илиев - аут. 60 секунди по-късно Егещайн видя нова възможност за удар, но доста неточно.Четири минути преди края бранителят Вийзингер настъпи лошо Мавис Чибота вляво от наказателното поле, но макар да извърши поредно нарушение с жълт картон, той все пак остана на терена. Чибота центрира добре от фаула, но двама футболисти на Лудогорец останаха под топката, а в крайна сметка стражът на австрийския тим улови.

Лудогорец започна здраво да натиска своя опонент до края на срещата, но до редовното време сериозни ситуации нямаше.

Стадион: „Линцер Щадион”

Рефер: Хавиер Естрада Фернандес (Испания)

"ЛАСК" Линц (3-4-3): Александър Шлагер – Филип Вийзингер, Гернот Траунер, Петар Филипович – Райнхорд Ранфтъл, Лукас Гъргич, Петер Михорл, Андрес Андраде – Андреас Грубер, Марко Рагуж, Хюсеин Балич

Треньор: Доминик Талхамер

"Лудогорец" (4-3-3): Пламен Илиев – Сисиньо, Козмин Моци /к/, Оливер Вердон, Антон Недялков – Алекс Сантана, Стефан Баджи, Анисе – Бърнард Текпетей, Доминик Янков, Елвис Ману

Треньор: Станислав Генчев

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.